Κατερίνη: Διαλύεται η ορθοπαιδική κλινική του (ολοκαίνουριου) νοσοκομείου


Φοβάται και να... στραμπουλίξει πόδι ο κάτοικος της Πιερίας!
 Αν είναι τόσο άτυχος που του συμβεί κάτι παρόμοιο και χρειαστεί ορθοπαιδικό, είναι εξαναγκασμένος να αναζητήσει ορθοπαιδική κλινική σε άλλο νομό, διότι...





  στο νοσοκομείο Κατερίνης η κλινική «σηκώνει τα χέρια» λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό αποκαλύπτει στο «www.agelioforos.gr» ο Νικόλαος Παντελιάδης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας Πιερίας.

«Ο διευθυντής της ορθοπαιδικής κλινικής, με ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι η κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή από την ημέρα λήξης της σύμβασης του επικουρικού γιατρού η οποία και δεν ανανεώθηκε.

 Μετά από αδυναμία... 9 μηνών να προσληφθεί ειδικός γιατρός και με τη λήξη της σύμβασης του επικουρικού, πλέον δεν μπορεί η κλινική να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό!», επισημαίνει ο κ. Παντελιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην κλινική απέμειναν μόλις δυο γιατροί: ο διευθυντής και ένας επιμελητής. Οπως προβλέπει ο νόμος, ο διευθυντής κάνει τέσσερις ενεργές εφημερίες και τρεις εφημερίες ετοιμότητας το μήνα και ο επιμελητής εκτελεί πέντε ενεργές εφημερίες καθώς και δυο εφημερίες ετοιμότητας... Αυτές όμως δεν επαρκούν για να λειτουργήσει η κλινική όλο τον μήνα και μάλιστα επί 24ώρου βάσεως καθημερινά, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

«Αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται η λειτουργία της κλινικής μετά από 30 χρόνια! Οι ασθενείς θα πρέπει να πηγαίνουν σε νοσοκομεία όμορων νομών που διαθέτουν ορθοπαιδική κλινική. Διακόπτεται και η λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών όσον αφορά τα ορθοπαιδικά αλλά και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

 Επίσης, η εξέλιξη αυτή σημαίνει δυσλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων της ορθοπαιδικής. Κατά τα άλλα, μετακομίσαμε σε ένα ολοκαίνουριο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται προσωπικό για να λειτουργήσει», υπογραμμίζει ο κ. Παντελιάδης.

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας Πιερίας, τραγικές ελλείψεις καταγράφονται και σε πολλά άλλα τμήματα του νοσοκομείου, όπως στη μονάδα τεχνητού νεφρού και στην οφθαλμολογική κλινική, ενώ υποφέρουν και τα κέντρα υγείας που συνεχώς υποβαθμίζονται.

Θα αντιμετωπίζονται τα έκτακτα


Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τη διοίκηση μέχρι να ενισχυθεί η κλινική με προσωπικό, δεν θα γίνονται τα τακτικά ορθοπαιδικά χειρουργεία, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα «διώχνονται» επείγοντα περιστατικά.

 Η κλινική δηλαδή θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους εναπομείναντες γιατρούς. Στο μεταξύ, θα αναμένεται η πρόσληψη επικουρικού γιατρού, η οποία ωστόσο απαιτεί χρόνο με την διαδικασία που ακολουθείται (γίνεται κεντρικά και όχι ανά Υγειονομική Περιφέρεια).

Διαμαρτυρία στην Κατερίνη


Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Κατερίνης, των κέντρων υγείας της περιοχής και του ΕΟΠΥΥ θα εκφράσουν σήμερα, στις 11 το πρωί, οι πολίτες της Πιερίας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, στην Κατερίνη. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτών για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας Πιερίας.