Μονή Σινά: Η περίεργη υποχώρηση του Μαξίμου


Έχω μπει εδώ και μέρες σε ...

θρησκευτική διάθεση. Γιατί η υπόθεση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, που είναι τρομερά μπλεγμένη, μπλέχτηκε ακόμα παραπάνω μετά την απόφαση της αιγυπτιακής δικαιοσύνης. 

Και κάτι τέτοια με "τσιγκλάνε". Έφαγα όλη την εβδομάδα διαβάζοντας και μιλώντας με ανθρώπους που ξέρουν την υπόθεση. 

Και από εδώ θα σας πω ό,τι πρέπει να γνωρίζετε, αλλά και τα προβλήματα που η κυβέρνηση θέλει να κρύψει.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Προκειμένου να λειτουργήσει ένα μοναστήρι σε ξένη χώρα με πλήρη δραστηριότητα και με ανεξαρτησία, πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί ορισμένα ελάχιστα ζητούμενα. 

Οι μοναχοί πρώτα-πρώτα πρέπει να μπορούν να μείνουν νόμιμα στον συγκεκριμένο τόπο. Επίσης οι μοναχοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν τα έξοδα τόσο τα προσωπικά τους όσο και για την συντήρηση της μονής. 

Και τέλος, πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι πως το καθεστώς λειτουργίας και η οικονομική τους δραστηριότητα δεν θα απειληθεί ποτέ. 

Εδώ και καμιά εικοσαετία αυτά τα θέματα βρίσκονται σε αμφισβήτηση, καθώς πολίτες προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων όπου διαμένουν και λειτουργούν, αλλά και εκτάσεων που αξιοποιούν -γεωργικά και τουριστικά-.

Η τουριστική ανάπτυξη και η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως ήταν λογικό, ασχολήθηκε με την υπόθεση, καθώς η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα μοναστήρια της Ελληνορθόδοξης πίστης. 

Η περιοχή είναι, δε, ταραγμένη, οπότε η θρησκευτική παρουσία της εκεί είναι αντίστοιχα σημαντική, ενώ απέκτησε τουριστικό ενδιαφέρον, οπότε το οικονομικό κέρδος «γλυκαίνει» διαφόρους. 

Προκειμένου λοιπόν να λυθούν μια σειρά ζητήματα, όπως το καθεστώς παραμονής των μοναχών και το ιδιοκτησιακό, και υπό την "απειλή" της έκδοσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την Μονή, η Αθήνα συνυπέγραψε με το Κάιρο τον περασμένο Δεκέμβριο μια συμφωνία διακανονισμού. 

Σε αυτήν αναφερόταν: "Τα μέρη συμφωνούν ότι, σύμφωνα με την εγγραφή του Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομίας, το Μοναστήρι, τα κτίριά του, τα οικόπεδά του, οι εκκλησίες και τα συναφή κτίρια που αναφέρονται στο συνημμένο και υπογεγραμμένο έγγραφο από τα μέρη αποτελούν ιδιοκτησία του Μοναστηριού που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Δόγμα".

Η καθυστέρηση του Σίσι και ο απόλυτος αιφνιδιασμός

Η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχίσει να ανησυχεί, γιατί η Αίγυπτος δεν εφάρμοζε την συμφωνία. Φτάσαμε πριν σχεδόν έναν μήνα ο Μητσοτάκης να ευχαριστεί τον Σίσι επειδή παραμένει προσηλωμένος στη συμφωνία και τον Αιγύπτιο πρόεδρο να διαψεύδει πως υπάρχει στα σκαριά κάποια άλλη ενέργεια από την πλευρά των αρχών της χώρας του. 

Και ενόσω οι μοναχοί και η Αθήνα περίμεναν να πέσουν οι σχετικές υπογραφές, εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, που ανέτρεψε τα συμφωνηθέντα. 

Ουσιαστικά το δικαστήριο αποφάσισε πως οι μοναχοί μπορούν να παραμείνουν στο μοναστήρι και να λειτουργούν εντός του για όσο ζει ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, αλλά οι κτιριακές του εγκαταστάσεις περιέρχονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της χώρας, ενώ οι χώροι εκτός περιέρχονται στο κράτος. 

Πλήρης ανατροπή, δηλαδή. Την απόφαση επιβεβαίωσε και η Αιγυπτιακή Προεδρία, που παρουσίασε την απόφαση ως εξής: Επιβεβαιώνεται, είπε, η πλήρης δέσμευσή της να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και να μην βλάψει αυτό το καθεστώς. Μόνο το θρησκευτικό καθεστώς. Το ιδιοκτησιακό, όμως, χάθηκε.

Περίεργη υποχώρηση από το Μαξίμου

Για να μην σας φορτώνω με άλλα σύνθετα, επιστρέφω στα πολιτικά και δη τα εγχώρια. Η κυβέρνηση και το Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου. 

Οι αντιδράσεις, δε, της αντιπολίτευσης αλλά και της Εκκλησίας ήταν σφοδρές και στο Μαξίμου έπεσε πανικός. Αρχικά το επιτελείο της κυβέρνησης άρχισε να διαρρέει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν οι επικριτές της. 

Ύστερα διέρρευσαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Αντώνης Σαμαράς, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι "βιάστηκαν". 

Και ύστερα, όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της απόφασης, γνωστοποίησαν πως σήμερα φεύγει κλιμάκιο για την Αίγυπτο ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να επιβληθεί η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τα δύο μέρη τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Προσέξτε όμως κάτι κρίσιμο: Ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του είπε πως «εμάς μας ενδιαφέρει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου, του προσκυνηματικού χαρακτήρα της ιεράς μονής, της Αγίας Αικατερίνης Σινά". 

Για την περιουσία της Μονής, ούτε κουβέντα. Βλέπω υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις, κάτι που δεν  προμηνύει καλή εξέλιξη…