Μιανμάρ: Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για τους αγνοούμενους


Η Μιανμάρ εξακολουθεί να ...

μετράει τις πληγές της από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, που μέχρι τον χθεσινό απολογισμό είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 1.644 ανθρώπους, ενώ πάνω από 3.400 ήταν οι τραυματίες και πάνω από 100 οι αγνοούμενοι.

Αυτά τα στοιχεία που έδωσε η στρατιωτική χούντα της χώρας, αμφισβητούνται έντονα.

Οι κάτοικοι πέρασαν άλλη μια νύχτα στους δρόμους, ενώ η κατάσταση είναι δραματική καθώς ολόκληρες περιοχές είναι χωρίς φως και νερό. Ανάμεσά τους και τα νοσοκομεία τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία τραυματιών.

"Ακόμα κι αν τους απεγκλωβίσουμε, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να τους περιθάλψουν"

Την ίδια στιγμή, διασώστες, αλλά και πολίτες σκάβουν ακόμη και με τα χέρια για να εντοπίσουν ανθρώπους από τα ερείπια. "Ο κόσμος σκάβει με τα χέρια για να απομακρύνει τα μπάζα" περιέγραψε πολίτης στο BBC, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του υπό τον φόβο αντιποίνων από τη χούντα.

"Προσπαθούμε να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε, αλλά ακόμα κι όταν καταφέρνουμε να τους μεταφέρουμε στο νοσοκομείο, δεν μπορούν να τους περιθάλψουν. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό", λένε.

Σχολεία και δημόσια κτίρια μαζί με σπίτια κατέρρευσαν καθώς και ναοί, ενώ την ίδια ώρα, καταφτάνει ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργεία διασωστών από διάφορες χώρες του πλανήτη. Κι αυτή η βοήθεια ωστόσο γίνεται μετ’ εμποδίων ή τελικά και καθόλου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό γιατί έχουν καταρρεύσει δρόμοι σε πολλές περιοχές και είναι αδύνατη η πρόσβαση, ενώ στο αεροδρόμιο της περιοχής που χτύπησε ο εγκέλαδος, κατέρρευσε ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου και δεν γίνονται πτήσεις.

Η δορυφορική φωτογραφία της Planet Labs δείχνει τον κατεστραμμένο πύργος ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο της Ναϊπιντό. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι έξι εργαζόμενοι που ήταν μέσα την ώρα του σεισμού έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΟΗΕ: Δύσκολες οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις

Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Μιανμάρ παρεμποδίζονται από τις κατεστραμμένες υποδομές και τους κατεστραμμένους δρόμους, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Ο σεισμός των 7,7 βαθμών κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, όπως κεντρικούς δρόμους και γέφυρες καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ανακωχή δύο εβδομάδων από τους αντάρτες

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ (NUG), η οποία σχηματίστηκε από ομάδες που αντιτίθενται στη χούντα, λέει ότι θα εφαρμόσει εκεχειρία δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η αναγκαία βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Από την πλευρά της η Λαϊκή Αμυντική Δύναμη (PDF) αναφέρει ότι στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου 36 ώρες από τον σεισμό, πολλές περιοχές παραμένουν αποκομμένες από την παροχή βοήθειας.

Αυξήθηκαν οι νεκροί και στην Μπανγκόκ

Ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Παρασκευή, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη ανήλθε στους 17 νεκρούς στην Μπανγκόκ, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα – Τι βλέπουν οι επιστήμονες

Η βιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς ακόμη δεν έχει έρθει ο μετασεισμός που θα σημάνει και την ύφεση του φαινομένου στη περιοχή.

Ο καθηγητής γεωλογίας και φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως στην περιοχή θα εκδηλωθούν φαινόμενα "ρευστοποιήσεων μέσα στα μεγάλα ποτάμια", εξηγώντας πως με τον όρο ρευστοποίηση εξηγούμε το φαινόμενο ενός σταθερού πετρώματος που εξαιτίας ενός σεισμού μετατρέπεται σε υγρό κι έτσι «καταπίνει» όλες τις κατασκευές που είναι θεμελιωμένες πάνω του.

"Αυτό είναι το πρώτο φαινόμενο το οποίο σίγουρα έχει εκδηλωθεί στην περιοχή", συνόψισε.

"Το δεύτερο φαινόμενο είναι οι μεγάλες κατολισθήσεις που τις βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθός τους. Φανταζόμαστε ότι λόγω της μορφολογίας θα είναι εκτεταμένες", πρόσθεσε.

Το τρίτο και σημαντικότερο, κατά τον κύριο Λέκκα, είναι ότι το μήκος του ρήγματος, που περνάει από μεγάλες πόλεις, πόλεις της τάξεως των 500.000 και 1.000.000 πολιτών, είναι πολύ μεγάλο και υπολογίζεται στα 120 χλμ.

Γι΄ αυτό και εξηγεί – κάτι στο οποίο συμφωνούν και Αμερικανοί επιστήμονες, πως ο αριθμός των 1.644 νεκρών που δίνεται μέχρι στιγμής επισήμως είναι τελείως πλασματικός και αναμφίβολα μικρός αφού, «έχουμε μια περιοχή που στα πρώτα 100 χλμ από το επίκεντρο κατοικούν 5 με 6 εκατομμύρια ανθρώπους τουλάχιστον».

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο στην καλύτερη των περιπτώσεων για 10.000 νεκρούς που μπορεί να φτάσουν και τους 100.000, όμως λόγω της χούντας θα είναι δύσκολο να δοθούν τα ακριβή στοιχεία της τραγωδίας.

Το συμπέρασμα της επιστημονικής κοινότητας είναι πως οι επιπτώσεις του φονικού σεισμού θα είναι μεγάλες αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι νεκροί ξεπέρασαν τους 50.000.

Ο κος Λέκκας, τόνισε πως τα 6,4 Ρίχτερ που έγιναν μετά δεν είναι μεγάλη δόνηση και περιμένει για μετασεισμό έναν μεγέθους 7,1 με 7,3 Ρίχτερ. «Αναμφισβήτητα ένας τέτοιος σεισμός θα έχει επιπτώσεις στα ήδη τρωτά κτίρια» είπε.

Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο, όπως τόνισε, την επιστημονική κοινότητα, είναι το ότι το ρήγμα δεν είναι οριζόντιας ολίσθησης, αλλά εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή και πιθανότατα οι τάσεις που απελευθερώθηκαν από τον μεγάλο σεισμό να μετακινηθούν κυρίως προς τον Νότο δίνοντας έναν ακόμη μεγάλο σεισμό και πλήττοντας ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα της χώρας.