Με αμείωτο ρυθμό ...
συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με τους ειδικούς να δείχνουν συγκρατημένα πιο αισιόδοξοι, αφού βλέπουν πως το κακό σενάριο -ενός σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ- απομακρύνεται.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν μπορούν να καθησυχάσουν όσο δεν έχει ενεργοποιηθεί ο κύριος σεισμός, την ώρα που από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί σχεδόν 850 σεισμοί, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο, τα 5.2 Ρίχτερ.
Οι συνεχείς δονήσεις έφεραν κι άλλες αποχωρήσεις στο νησί της Σαντορίνης, καθώς περίπου 300 κάτοικοι αποχώρησαν με τρία διαφορετικά δρομολόγια. Την ίδια ώρα, στην Αμοργό το ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε από γιατρούς που έφτασαν από τη Νάξο, ενώ ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες.
Για το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει σαφή εικόνα καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας χθες, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μέχρι το Πάσχα. Για να υπάρξει αποκλιμάκωση και λήξη συναγερμού, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι η μείωση της συχνότητας των σεισμών, όπως τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
"Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας" είπε χαρακτηριστικά.
"Η μια ακολουθία έχει παραμείνει πλέον στο ίδιο σημείο. Δεν συνεχίζει να μετακινείται προς τα ΒΑ έχει παραμείνει στην περιοχή της νήσου Ανύδρου μετακινουμένη προς τα ΝΔ. Υπήρχαν παροδικές υφέσεις αλλά είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Έρχονται ωκεανογραφικά πλοία τον Μάρτιο
Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, είπε, πως στη μάχη για τις έρευνες στην περιοχή, θα μπουν και ωκεανογραφικά τον επόμενο μήνα.
"Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους. Στην Επιτροπή συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι, αλλά επίσης είδαμε και τα γεωφυσικά δεδομένα της θάλασσας, δηλαδή αναλύσαμε όλες τις τεκτονικές ζώνες που υπάρχουν γύρω από αυτή την περιοχή που τώρα ενεργοποιείται, δίνει δηλαδή αυτούς τους μικροσεισμούς και γι αυτό, όπως παρατήρησε και ο κόσμος, είναι ότι τοποθετούμε περισσότερα όργανα και ευτυχώς δεν τοποθετούμε όργανα μόνο στη χέρσο.
Τοποθετούμε και όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Ήδη, αν ο καιρός μάς το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, τους φορητούς μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης.
Θα πάρουμε τα δεδομένα τα οποία θα μας δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και θα είναι πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους. Άρα θα έχουμε μία καλύτερη ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο των μηχανισμών γένεσης", ανέφερε.
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι «η σεισμική δραστηριότητα η οποία εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συσχετίζεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη», ενώ γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο αναμένονται στην Ελλάδα ξένα ωκεανογραφικά πλοία που θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα τα οποία και θα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.
‘Όπως δήλωσε η ίδια, αυτό που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα ξαναπάει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο θα έχει ειδικούς σένσορες και θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα.
"Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου", υπογράμμισε.
Επίσης, αναμένεται να συνδράμουν ξένοι επιστήμονες από τον άλλο μήνα.
"Θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έγινε μια συνάντηση χθες, συζήτηση διαδικτυακή, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα", τόνισε η κ. Νομικού, εκτιμώντας ωστόσο πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη ως τότε.
"Ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές, είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα".