Ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας προς την Ευρώπη και γιατί οι Ευρωπαίοι δεν απαντούν


Μπορεί στο πεδιό μάχης στην ...

Ουκρανία, η Ευρώπη να έδειξε ότι στηρίζει την Ουκρανία με επιπλέον βοήθεια σε οπλικά συστήματα και πληροφορίες, αλλά εδώ και 3 μήνες διεξάγεται ένας υβριδικός πόλεμος που η Ευρώπη διατηρεί παθητική στάση προς το παρόν.

Διασπορά fake news, δολιοφθορές, κυβερνοεπιθέσεις, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, προσπάθεια αποσταθεροποίησης σε πολλές χώρες μέσω βίαιων διαδηλώσεων είναι μερικά από τα εργαλεία που φαίνεται να χρησιμοποιεί η Ρωσία απέναντι στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το Politico.

Τελευταία αφορμή για μια τεράστια συζήτηση που έχει ανοίξει ήταν η πτώση του αεροπλάνου στη Λιθουανία, που ερευνάται αν εμπλέκεται η ρωσική πλευρά.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, καταστροφή καλωδίων τηλεπικοινωνίας  και αρκετές κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικές υπηρεσίες χωρών της Ευρώπης.

Πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, μιλούν για οργανωμένη προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. που συμβάλλουν στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα.

Θέλουν μέσα από μια σειρά ψευδών ειδήσεων να στρέψουν τις κοινωνίες απέναντι στις κυβερνήσεις, ώστε να τις πιέσουν να εγκαταλείψουν την στήριξή τους.

"Παραείμαστε ευγενικοί. Μας επιτίθενται καθημερινά τώρα", παραδέχθηκε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η έως τώρα παθητική στάση των χωρών είναι αποτέλεσμα της μη κατάλληλης προετοιμασίας για μια σφοδρή σύγκρουση σε υβριδικό επίπεδο.

Έχουν γίνει αρκετά βήματα για να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή η Ρωσία δείχνει πανίσχυρη καθώς επενδύει κεφαλαία εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως με τη πρόσληψη κορυφαίων χάκερ και την εκπαίδευση του μόνιμου προσωπικού της.