Τι σχέση ο κορωνοϊός με τη βιταμίνη D;


Σύμφωνα με νέα έρευνα...


μια βιταμίνη που παράγεται από κύτταρα όταν εκτίθενται στον ήλιο, είναι πιθανό να παίζει μεγάλο ρόλο ώστε να αποσοβήσει τον θάνατο από τον COVID-19.

Τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Queen Elizabeth Foundation Trust και του Πανεπιστημίου East Anglia, συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια έρευνα που αξίζει την προσοχή, αφού μεταξύ άλλων μας υπενθυμίζει πως η υγεία και η ασθένεια συνδέονται με έναν σύνθετο τρόπο, ο οποίος εμπεριέχει αρκετούς παράγοντες του τρόπου ζωής μας.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν διάφορα στοιχεία και μελέτες ώστε να καταγράψουν τα επίπεδα βιταμίνης D στους πολίτες 20 Ευρωπαϊκών κρατών και αργότερα να τα συγκρίνουν με τους αριθμούς θανάτων από κορωνοϊό σε καθεμιά από αυτές τις χώρες.

Ένα απλό στατιστικό τεστ έδειξε πως υπήρχε μια αρκετά πειστική συσχέτιση στους αριθμούς. Οι πληθυσμοί που συγκεντρώνουν βιταμίνη D κάτω από τον μέσο όρο, παρουσίασαν περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό. Όπως αναφέρει η έρευνα «Η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη έλλειψη βιταμίνης D».

Τέτοιες έρευνες βέβαια μπορεί να μην αποδειχθούν ακριβείς, αφού απλά προτείνουν ότι ενδέχεται να υπάρχει μια κάποια συσχέτιση. Άνθρωποι που έχουν περισσότερη βιταμίνη D στον οργανισμό τους μπορεί να κάνουν και κάτι διαφορετικό, το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στην αντιμετώπιση του ιού. Παρολ’ αυτά, τα αποτελέσματά της δεν αποτελούν έκπληξη.

Προηγούμενες πιο ενδελεχείς έρευνες, έχουν δείξει πως η συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να προστατεύσει από αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η φυματίωση, αλλά και το άσθμα. Την βιταμίνη D την λαμβάνουμε από τροφές, όπως τα μανιτάρια και τα ψάρια, ή από τον ήλιο.

Επίσης, η βιταμίνη D είναι γνωστή για τον ρόλο που παίζει στο να διατηρεί τα επίπεδα ασβεστίου στα ανθρώπινα κόκκαλα, ενώ η έλλειψη της ευθύνεται για σκελετικές παραμορφώσεις όπως η ραχίτιδα, καθώς και για τον αυξημένο κίνδυνο εκφυλισμού των οστών.

Οι ερευνητές επίσης έχουν ανακαλύψει λειτουργείες της βιταμίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα, σε αυτοάνοσες παθήσεις αλλά και σε διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόκειται σίγουρα για ένα δημοφιλές αντικείμενο μελέτης σε μελλοντικές έρευνες, όσον αφορά στη χρησιμότητα της βιταμίνης D για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Κι αυτό γιατί μια και μόνο μελέτη δεν μπορεί να αποτελέσει και βάση για ασφαλή συμπεράσματα.

Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ώστε να ανακαλυφθεί γιατί και πως υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ κορωνοϊού και βιταμίνης D, ώστε να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από συμπληρώματα βιταμινών. Εν μέσω πανδημίας, αυτά τα βήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.