Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι ότι μπορεί να συμβεί από σήμερα


Έντονος προβληματισμός επικρατεί ...


τόσο στα κυβερνητικά κλιμάκια όσο και στις υγειονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο συμπεριφοράς των πολιτών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μπορεί μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσαμε επαρκώς την πανδημία αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και να οδηγηθούμε εκ νέου στη λύση της καραντίνας.

Ο εφησυχασμός προκαλεί... ανησυχία

Αυτό που φοβούνται περισσότεροι οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι μπορεί να επικρατήσει στον γενικό πληθυσμό ένας εφησυχασμός πως «το κακό πέρασε» κάτι που προφανώς και δεν συμβαίνει ακόμη. Ναι μεν η μετάδοση του ιού έχει περιοριστεί σημαντικά, ωστόσο «ένα και μόνο λάθος αρκεί για να καταστραφούν όλα όσα χτίστηκαν με τόσο κόπο» όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνωστισμοί ακόμη και σε νοσοκομεία

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και εν μέσω καραντίνας υπήρχαν συμπολίτες μας που δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τον διπλανό τους. Πήγαιναν σχεδόν κολλητά ο ένας με τον άλλον βόλτα στην παραλία, σχημάτιζαν ουρές έξω από τα ΑΤΜ τραπεζών ή στις εισόδους νοσοκομείων όπως το «Γ. Γεννηματάς».

Εάν αυτά συμβαίνουν πριν καν αρθούν τα μέτρα, φαντάζεται κάποιος τι μπορεί να συμβεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου που θα λειτουργούν κανονικά τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις ή ο κόσμος θα επιστρέψει στη δουλειά του.

Πώς θα χρησιμοποιείται η μάσκα;

Ο δεύτερος φόβος αφορά τον τρόπο χρήσης της μάσκας. Ο πληθυσμός δεν έχει εκπαιδευτεί για τον τρόπο με τον οποίο θα τη βάζει στο πρόσωπό του, για το πως θα εφαρμόζει καλά και πώς θα την αφαιρεί χωρίς να κινδυνεύσει να μολυνθεί εάν έχουν επικαθίσει επάνω της επικίνδυνα σταγονίδια.

Έχουμε δει στο δρόμο πολίτες να την φορούν καλύπτοντας μονάχα τη μύτη και όχι το στόμα, να την σηκώνουν για να μιλήσουν και μετά να την ξαναβάζουν, να ξύνουν το πρόσωπό τους πάνω απ’ αυτή με γυμνά χέρια, να την έχουν να κρέμεται από το ένα αυτί για να πιουν τον καφέ τους και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Ιδίως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα μικρά παιδιά εκτιμάται ότι μπορεί να υποπίπτουν περισσότερο σε λάθη. Κανείς μας άλλωστε μέχρι σήμερα δεν ήταν μαθημένος στη χρήση μάσκας με εξαίρεση τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Νέες εστίες μετάδοσης

Το τρίτο μεγάλο «αγκάθι» που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους είναι οι πιθανές νέες εστίες κορωνοϊού που ενδέχεται να προκύψουν μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Κανείς δεν αποκλείει νέες εστίες μετάδοσης σε καταυλισμούς προσφύγων, μεταναστών ή Ρομά που εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να τηρούν πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας και εάν προκύψει ένα κρούσμα Covid-19 δύσκολα θα ελεγχθεί.

Μέχρι σήμερα σφραγιζόταν αμέσως ο χώρος αλλά ούτως ή άλλως ο συγχρωτισμός με τον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν μικρός αφού όλοι παρέμεναν στα σπίτια τους.

Τώρα όμως, μέχρι να γίνει αντιληπτό το κρούσμα, ο φορέας του οποίου εκκολάπτεται τις πρώτες ημέρες στον οργανισμό ο ιός, θα κυκλοφορεί ελεύθερα ερχόμενος σε επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με την προτέρα κατάσταση. Πριν τηρούσαμε ευλαβικά την προτροπή να μείνουμε σπίτι, τώρα όμως θα είμαστε έξω.

Επιστροφή στο babysitting;

Τέλος, θεωρητικά παύει να ισχύει από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η προτροπή του Σπύρου Παπαδόπουλου σε παππούδες και γιαγιάδες να αποφεύγουν το babysitting στα εγγόνια. Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι καλό θα ήταν να αποφεύγουν ακόμη τα άτομα μεγάλης ηλικίας να δουν τα εγγονάκια τους από κοντά.

Πόσοι όμως θα τηρήσουν την υπόδειξη, ιδίως όταν υπάρχει η λαχτάρα να τα ξανασυναντήσουν μετά από περίπου ενάμιση μήνα εγκλεισμού; Είναι απόλυτα κατανοητή η ανάγκη τους, ωστόσο είναι και δίκοπο μαχαίρι το τι τελικά θα πράξουν.