Ε.Ε.: Επί τάπητος ο στόχος να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050


Τον στόχο η Ευρώπη να ...

μειώσει στο μηδέν έως το 2050 τις καθαρές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταδεικνύει προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, προαναγγέλλοντας σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης και της 13ης Δεκεμβρίου οι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «τον στόχο η Ε.Ε. να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050». 
Προηγούμενες απόπειρες να υπάρξει η συγκεκριμένη δέσμευση εμποδίστηκαν από την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την καύση άνθρακα. 
Η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Πράγα εναντιώνονται στον στόχο η Ε.Ε. να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050 διότι - όπως υποστηρίζουν - φοβούνται πως η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα προκαλέσει ασφυξία στις οικονομίες τους.
Για να πειστούν οι πιο διστακτικές χώρες, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας αναφέρεται σε «δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη μετάβαση», στην αναγγελία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι θα εκταμιεύσει ποσά και θα κινητοποιήσει κεφάλαια για «πράσινες» επενδύσεις συνολικής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ως το 2030, στην ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας έναντι ξένων δυνάμεων που δεν επιδιώκουν τέτοιους στόχους για την περιβαλλοντική προστασία.
Προφανώς το κείμενο αυτό, που προετοιμάστηκε ενόψει των συνομιλιών των ηγετών, υπόκειται σε αλλαγές. Θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση ομόφωνη στήριξη για να εγκριθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να προωθήσει τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου η Ε.Ε. να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως τα μέσα του αιώνα και θέλει επίσης οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα μέχρι το 2030 να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι.
Ο στόχος των Βρυξελλών σήμερα είναι να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε όλη την Ε.Ε. κατά 40% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η νέα Κομισιόν επιδιώκει ο στόχος αυτός να αυξηθεί στο 50%.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters