Χρήμα από το ελικόπτερο, ρομπότ και πύραυλοι: Η νέα κανονικότητα της δεκαετίας του 2020;


Νέες οικονομικές περιπέτειες...

που θα απαιτήσουν «χρήματα από το ελικόπτερο», κλιματικές κρίσεις, που θα φέρουν σοβαρούς κινδύνους, αλλά και θα επιταχύνουν τη στροφή σε πράσινη ενέργεια και «έξυπνες» πόλεις, και μία κούρσα για την κατάκτηση... του διαστήματος. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Και οι επενδυτές ετοιμάζονται ήδη για όλα τα δυνατά σενάρια, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters. 
Οι αγορές ετοιμάζονται να υποδεχθούν το 2020 σε κλίμα γενικευμένης ευφορίας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού είδαν την τελευταία δεκαετία τις παγκόσμιες μετοχές να προσθέτουν 25 τρισ. δολάρια στην αξία τους και ένα εντυπωσιακό ράλι των ομολόγων, που οδήγησε τις αποδόσεις τίτλων αξίας 13 τρισ. δολαρίων υπό το μηδέν. 
Είδαν επίσης τις τεχνολογικές εταιρείες όχι μόνο να πρωταγωνιστούν στις αγορές, αλλά και να μεταμορφώνουν τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, κάνουν τις αγορές τους και ξεκουράζονται.
Και τώρα τι; Η νέα δεκαετία θα μπορούσε να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Θα έχουμε άραγε μία επανάληψη της δυναμικής δεκαετίας του 1920- μία περίοδο ευημερίας, τεχνολογικής καινοτομίας και σημαντικών κοινωνικών κατακτήσεων; Δεν είναι απίθανο. Αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που δείχνουν και στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν φουντώσει, ενώ η ανακωχή των δύο μεγάλων δυνάμεων στο εμπορικό μέτωπο δεν είναι βέβαο ότι θα εξελιχθεί σε ουσιαστική συμφωνία. 
Επιπλέον ο τρέχων οικονομικός κύκλος είναι ήδη ο μακροβιότερος στην αμερικανική ιστορία, οπότε αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν πως μία ύφεση είναι μάλλον αναπόφευκτη μέσα στην νέα δεκαετία, στην εκπνοή της οποίας θα έχουμε επίσης την επέτειο των 100 ετών από το κραχ της Wall Street το 1929. Και σε αυτή την περίπτωση οι λύσεις ενδεχομένως να χρειαστεί να είναι αντισυμβατικές και πολύ πιο ριζοσπαστικές από την ποσοτική χαλάρωση ή τα αρνητικά επιτόκια. 
«Με τα αποτελέσματα αυτών των πολιτών να δοκιμάζουν ήδη τα όριά τους, στη δεκαετία του 2020 φαίνεται ότι μας περιμένει αναπόφευκτα ο κόσμος του χρήματος από το ελικόπτερο» προβλέπει η Deutsche Bank. 
Τι ακριβώς είναι αυτό; Οι κεντρικές τράπεζες ή οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν απευθείας στους πολίτες μεγάλες ποσότητες ρευστού, σαν να πέφτει από το ελικόπτερο, αντί να τη ρίχνουν στο χρημαοτοοικονομικό σύστημα και να περιμένουν να περάσει από εκεί στην πραγματική οικονομία. Πρόκειται για μία τακτική, που κατά τη δεκαετία του 2010 απορρίφθηκε ακόμη και από οικονομολόγους, που αποδέχονται ανοθόρδοξες μεθόδους.   
Μία δεκαετία ιστορικά χαμηλών επιτοκίων έφερε τεράστια κέρδη στις αγορές, αλλά δεν έδωσε ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ γέννησε ανισότητες στο εσωτερικό των οιικονομιών, οι οποίες και φέρουν μερίδιο της ευθύνης για την εντεινόμενη δυσφορία απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε σε έναν κόσμο αναστροφής της παγκοσμιοποίησης, τον οποίο η Morgan Stanley oνομάζει «slow-balisation».  Η τράπεζα εκτιμά ότι οι τεχνολογικές επενδύσεις θα υπεραποδόσουν σε αυτόν τον νέο κόσμο και ειδικά οι μικρότερες διαδικτυακές εταιρείες στην Κίνα, καθώς ο προστατευτισμός θα πλήττει τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους. 
Όσο για το μέτωπο της τεχνολογίας, αυτό θα φέρει πιθανότατα την ταχύτερη ακόμη ανάπτυξη της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης, με τα ρομπότ να γίνονται ορατά στην αγορά εργασίας και την καθημερινότητά μας. Η μάχη για τα πρωτεία σε αυτό το μέτωπο όπως και για την εξερεύνηση του διαστήματος θα είναι σκληρή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, αλλά και επιχειρηματικών κολοσσών. 
Υπερθέρμανση του πλανήτη και γήρανση του πληθυσμού 
Καθώς οι αγορές θα αποθερμαίνονται, ο πλανήτης θα συνεχίσει να βλέπει την θερμοκρασία να ανεβαίνει. Αν δεν υπάρξει δραστική στροφή των μεγάλων και μικρότερων οικονομιών, υπολογίζονται ότι οι εκομπές άνθρακα, η θερμοκρασία και τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Αυτό όμως θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες καθαρών μορφών ενέργειας να έλθουν στο προσκήνιο. Ενεργειακές με μεγάλη παρουσία στα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια όπως και κατασκευάστριες ηλεκτρικών οχημάτων πιθανότατα θα λάμψουν, προβλέπει η BofA. 
Ακόμη μία πρόκληση και αυτή του δημογραφικού. Οι δημογραφικές τάσεις της κάθε χώρας θα εξελιχθούν έτσι σε ουσιαστικό κριτήριο για επενδύσεις. Η Deutsche Bank προσδιορίζει τις Ιρλανδίας, Ρουάντα, Γκάνα, Μποτσουάνα και Λάος μεταξύ των 22 χωρών, που μπορούν να ωφεληθούν από την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. 
   
naftemporiki.gr