Του Ηλία Χρυσικού *
Το δημογραφικό πρόβλημα της ...
χώρας μας, μαζί με το πρόβλημα της φυγής εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό και το μεταναστευτικό, με αθρόα εισροή παράνομων μεταναστών νέας κυρίως ηλικίας, αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα που απειλεί τα θεμέλια της χώρας και της ίδιας ύπαρξης του ελληνικού έθνους.
Αλήθεια ποια είναι η δημογραφική σύσταση της χώρας μας; Πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του φαινομένου και τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε το δείκτη γονιμότητας, αλλά και για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα;
Είναι τα ερωτήματα που θέλουν απαντήσεις. Αλλά το πρόβλημα για την χώρα, (σε ότι αφορά το δημογραφικό), δεν είναι μόνο ότι σε είκοσι (20) περίπου χρόνια θα μειωθεί ο πληθυσμός των Ελλήνων, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός το ποια θα είναι η πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας τότε, ως κράτος , ως έθνος.
Και καθώς η χώρα βγαίνει από τη 10ετή κρίση και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί, η οικονομία βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφικό αδιέξοδο, που δεν πλήττει μόνο τον πληθυσμό της, αλλά υπονομεύει και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Και το σίγουρο είναι, πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οδηγούμαστε σε σημαντική αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας, σε βάρος όλων των Ελλήνων.
Έναντι λοιπόν του δημογραφικού προβλήματος, το πολιτικό σύστημα της χώρας, δυστυχώς πράττει αυτό που πράττει πάντα, δηλαδή τίποτα.
Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά ακούγεται, λέγεται, ότι μάλλον "ποντάρουν" στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατά κύριο λόγο μέσω του μεταναστευτικού και της αθρόας εισροής παράνομων μεταναστών.
Δηλαδή επιλέγεται, αν επιλέγεται ως τρόπος αντιμετώπισης, η αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας, από την υλοποίηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε αύξηση της τεκνογονίας των Ελλήνων.
Φίλες και φίλοι, το δημογραφικό δεν αποτελεί έναν απλό πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής, αποτελεί Εθνικό Ζήτημα, το οποίο απαιτεί την συστράτευση όλων των φορέων και οργανώσεων της χώρας και της ομογένειας, σε μια κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Η χορήγηση με προϋποθέσεις του επιδόματος γέννησης των 2.000€, σε καμία των περιπτώσεων δεν επαρκεί, αλλά απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο, με πλήθος παρεμβάσεων που θα στοχεύει στην δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, για την αύξηση των γεννήσεων στους Έλληνες.
Και εκείνο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, από το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, είναι το γεγονός πως τα προβλήματα αυτής της μορφής, σε καμία των περιπτώσεων δεν επιλύονται με τον εποικισμό και την αλλοίωση του πληθυσμού μέσω των παράνομων μεταναστών, αλλά αντιμετωπίζονται με την υλοποίηση εθνικά υπεύθυνης πολιτικής.
Και τέλος, (το γράφω για μια μερίδα πολιτικών), δεν χρειάζεται να ρίχνουν λάδι στη φωτιά σ' αυτά τα μεγάλα θέματα, αλλά ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εδώ και τώρα, παρ΄ ότι το προσδόκιμο ζωής έχει μεγαλώσει και μέλημα είναι να λάβουν σάρκα και οστά ένας Νέος Σχεδιασμός που θα δώσει απαντήσεις.
Άλλωστε είμαστε πιο γερασμένοι, κάνουμε λιγότερα παιδιά και λιγότερους γάμους, χωρίζουμε πιο εύκολα και η δομή των νοικοκυριών και των οικογενειών αλλάζει ριζικά.
Ώρα μηδέν για δημογραφικό και μεταναστευτικό. Οι εξελίξεις οδηγούν άμεσα τις επόμενες δεκαετίες σε μια επιτάχυνση της γήρανσης και σε μείωση μικρότερη ή μεγαλύτερη, του πληθυσμού μας.
* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος - δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.