Πλεόνασμα, και μάλιστα ...
αυξημένο κατά 202 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2020, αφήνοντας ανοικτό το μέτωπο της ψήφισης των αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ.
Αναλυτικά, το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2020 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 1,021 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 593 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην εκτιμώμενη αύξηση των εισφορών της μισθωτής εργασίας, καθώς και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου (ολοκληρώνεται η μετάβαση στο 13,33%, όπως ισχύει για όλους τους εργοδότες).
Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η ταχύτερη έκδοση συντάξεων θα οδηγήσει στον περιορισμό των αναδρομικών ποσών που απαιτούνται λόγω της πολύμηνης αναμονής και στη μείωση της συνολικής δαπάνης κατά 192 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά μειωμένη κατά 475 εκατ. ευρώ θα είναι, μάλιστα, η κρατική επιχορήγηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η αύξηση των εσόδων από εισφορές σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις διασφαλίζει –και με μειωμένη χρηματοδότηση– την καταβολή των συντάξεων.
Ανοικτό παραμένει το κόστος τής υπό διαμόρφωση μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, που αφορά την υποχρέωση συμμόρφωσης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν να φωτίζει εν μέρει τις κυβερνητικές προθέσεις, αναφέροντας ότι οι αλλαγές θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επίπεδο των δαπανών εκτιμάται μείωση κατά 236 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατ. ευρώ (121 εκατ. ευρώ από τις κύριες και 71 εκατ. από τις επικουρικές).
Κι ενώ για τις προωθούμενες παρεμβάσεις δεν υπάρχει κάποια αναφορά, για την επικείμενη μείωση των εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους - μισθωτούς με πλήρη απασχόληση έχει προϋπολογιστεί κόστος 123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Στο πεδίο της πρόνοιας, το 2020 προβλέπεται μείωση δαπανών για τις παροχές σε ανασφάλιστους υπερηλίκους, για τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμΕΑ και το στεγαστικό επίδομα (επίδομα ενοικίου), καθώς θα αποκλείονται από τις παροχές οι γονείς που δεν στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους, ενώ θα αυξηθούν τα απαιτούμενα έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα από τα 5 στα 10 χρόνια.
Η κρατική χρηματοδότηση για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προβλέπεται στα 850 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με τα 680 εκατ. ευρώ που τελικά απορροφήθηκαν κατά το τρέχον έτος, κάτω όμως από το 1 δισ. ευρώ που αρχικά είχε αναφερθεί.