Γεννηματά: Fast track συνέδριο, όχι δυαρχία


Σε fast track συνέδριο του ...

ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανοίξει θέμα ηγεσίας και με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της «πράσινης» συνιστώσας στο Κίνημα Αλλαγής, πηγαίνει, όπως είχε διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, η Φώφη Γεννηματά. 
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, ενώ η κριτική για το συνεδριακό πλαίσιο που προτείνει δεν περιορίστηκε μόνο στα «αντίπαλα» στρατόπεδα, αλλά εκφράστηκε και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η πρόεδρος του Κινήματος, παρά τις προειδοποιήσεις –κυρίως από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη– για τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο καταστατικό, εισηγήθηκε το σώμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να αποτελείται από όσα μέλη του εξελέγησαν σύνεδροι στο πρόσφατο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές-μέλη του ΠΑΣΟΚ. 
Παράλληλα, πρότεινε αλλαγή του καταστατικού, ώστε ο επικεφαλής του ενιαίου φορέα να χρίζεται αυτόματα πρόεδρος και στο ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας επί της ουσίας να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης της «πράσινης» ηγεσίας. 
«Ολα τα άλλα είναι δυαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Είναι μονόδρομος για εμένα να προχωρήσω σύμφωνα με την εντολή της βάσης μέχρι το 2021», σημείωσε η κ. Γεννηματά, καλώντας, παράλληλα, όσους επιθυμούν να θέσουν ζήτημα ηγεσίας να το πράξουν στο Κίνημα Αλλαγής και αν δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2021 (σ.σ. επόμενο τακτικό συνέδριο ΚΙΝΑΛ), να το κάνουν άμεσα.
Επιπλέον, εξαπέλυσε πυρά με έμμεσους αποδέκτες τους κ. Ανδρουλάκη και Γερουλάνο, υπογραμμίζοντας ότι όποιος μιλάει για εκ νέου ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί τη μετατροπή του σε κόμμα - σφαγίδα, αλλά και τη διαπραγμάτευση για προσωπικές φιλοδοξίες. «Το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί», επανέλαβε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε να σταματήσει η τροφοδότηση της εσωστρέφειας.
Η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής έκανε λόγο για χειρισμούς που δεν αποτυπώνουν σεβασμό προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι αιφνιδιάζει τη βάση και τα όργανα του κόμματος με την επίσπευση και το πλαίσιο του συνεδρίου. 
«Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα», υπογράμμισε, μάλιστα, σε υψηλούς τόνους. Πάντως, για ακόμη μία φορά δεν έθεσε ανοιχτά θέμα άμεσης αμφισβήτησης της ηγεσίας, σημειώνοντας ότι «η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα».
Ανάλογη κριτική άσκησε και ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος έκανε λόγο για συνέδρους που δεν εξελέγησαν για το ΠΑΣΟΚ και για διαδικασία που δεν προβλέπεται. Αναφέρθηκε μάλιστα και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει με τον κόσμο και δείχνει να τον ενδιαφέρει η δημιουργία κόμματος με δημοκρατικές διαδικασίες, «εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια».
Ιδιαίτερη σημασία, σε κάθε περίπτωση, έχει σίγουρα το γεγονός ότι ενστάσεις για τις προτάσεις της κ. Γεννηματά εκφράστηκαν και από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί πρόκειται για το πρώτο σχετικό «κρούσμα» μετά τις εκλογές, μιας και μέχρι τώρα η Κ.Ο. ήταν συμπαγής σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα. 
Και οι διαφωνούντες βουλευτές, πάντως, ξεκαθάρισαν ότι ναι μεν δεν πρέπει να τεθεί θέμα «δυαρχίας» στο ΚΙΝΑΛ μέσω του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τάχθηκαν κατά ενός συνεδρίου που δεν θα γίνει βάσει καταστατικού.
Πλέον, ο λόγος για τις τελικές αποφάσεις ανήκει στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσει αύριο και, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις της ηγεσίας για τη διαδικασία του συνεδρίου, για το οποίο ανώτατο χρονικό όριο τίθεται η 7η Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως το όλο ζήτημα ανακίνησε τις διαφωνίες που καταγράφονται εντός του ΚΙΝΑΛ.