Πέντε χώρες, μεταξύ αυτών ...
Γαλλία και Ιταλία, καλούνται να εξηγήσουν στην Κομισιόν τα προσχέδια προϋπολογισμού που υπέβαλαν για το 2020, διότι κινδυνεύουν να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.
Στην επιστολή της προς τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η χώρα ενδέχεται να παραβεί τους κανόνες λόγω του ενισχυμένου διαρθρωτικού ελλείμματος και της αύξησης των δημοσίων δαπανών.
«Τα στοιχεία αυτά δεν φαίνεται να ακολουθούν τις υποχρεώσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό. Σημάνουν κίνδυνο για σημαντική απόκλιση από τον απαιτούμενο δημοσιονομικό στόχο», όπως αναφέρεται στην επιστολή σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αυξήσει από την αρχή του έτους τις κρατικές δαπάνες, ενώ έχει προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».
«Σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, επιλέξαμε χαμηλότερη φορολογία για τους Γάλλους πολίτες και ενισχύσαμε τον ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε ο Λε Μερ, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. σχετικά με τα δημοσιονομικά και τη μείωση του χρέους.
«Πρόκειται για απόφαση πολιτικής φύσης, την οποία πήραμε λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική κατάσταση στη Γαλλία και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον», προσέθεσε ο Λε Μερ. Οσον αφορά την Ιταλία, η επιστολή θεωρήθηκε αναμενόμενη, αλλά και απαραίτητη, δεδομένου ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα για την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης.
Η Κομισιόν ζητάει εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκαλτιέρι σχετικά με το διαρθρωτικό έλλειμμα, για τον υπολογισμό του οποίου εξαιρούνται οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου και τα εφάπαξ μέτρα.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το διαρθρωτικό έλλειμμα θα έπρεπε να μειωθεί κατά 0,6%, ενώ στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,1%.
Επιπλέον, στην επιστολή ερωτάται γιατί οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου πρόκειται να αυξηθούν κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2020, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες υποδεικνύουν μείωσή τους. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει σήμερα απαντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας βρίσκεται μεν εντός του ευρωπαϊκού ορίου του 3% του ΑΕΠ, ωστόσο η Κομισιόν απαιτεί μικρότερο ποσοστό εξαιτίας του υπέρογκου χρέους της χώρας στο 130% του ΑΕΠ.
Ισπανία, Βέλγιο και Πορτογαλία οφείλουν επίσης να εξηγήσουν γιατί δεν προβλέπουν αλλαγές στην οικονομική πολιτική τους. Πρόκειται για αναμενόμενη κίνηση, δεδομένου ότι και οι τρεις χώρες βρίσκονται εν μέσω εκλογικής περιόδου.