Στους βασικούς άξονες που θα ...
οδηγήσουν στην αποκατάσταση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, μετά την κατάρρευσή της την τελευταία τετραετία, αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο στη Λωζάννη, με θέμα την Ανταγωνιστικότητα, επί τη ευκαιρία της 30ης επετείου από την έναρξη λειτουργίας του IMD World Competitiveness.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραδέχθηκε ότι η χώρα είναι πίσω και παρατήρησε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς η Ελλάδα υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις στη σχετική διεθνή κατάταξη.
Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας λόγω της ισχύος του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της χώρας και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Παράλληλα, σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει και το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με πρόγραμμα που προβλέπει προώθηση των ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), επενδύσεις στο λεγόμενο «τρίγωνο της γνώσης», περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αναβίωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των ΣΔΙΤ, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για συνθήκες που πρέπει να εξασφαλίσουν οι κυβερνήσεις για την επιτυχία τους, προσθέτοντας πως οι εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εμπορικά βιώσιμες ώστε να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις και ήδη υπάρχουν οι κατάλληλες οδηγίες για το πώς οι συμπράξεις αυτές μπορούν να καταστούν «value for money». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οικοδόμηση επιτυχημένων εταιρικών σχέσεων ισοδυναμεί με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Είπε ακόμη ότι την τελευταία δεκαετία η χώρα παρουσίασε καλά δείγματα και σήμερα υπάρχουν 14 ΣΔΙΤ, που μεταφράζονται σε αθροιστική επένδυση 822 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 504 εκατ. αφορούν ιδιωτική χρηματοδότηση.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προγραμματίζονται και έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 12 ΣΔΙΤ που εστιάζουν στη διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις κοινωνικές υποδομές.