Θετικό κλίμα από την ...
τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα μετέφεραν οι θεσμοί στο χθεσινό Euroworking Group, αλλά δεν παρέλειψαν να εκφράσουν και επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή του ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων, ενώ απέρριψαν και πρόταση του οικονομικού επιτελείου για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα λειτουργούσε σαν αντίμετρο και θα διευκόλυνε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
Στο χθεσινό Eurogroup οι εκπρόσωποι των θεσμών –οι οποίοι έφτασαν στις Βρυξέλλες κατευθείαν από την Αθήνα– ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 0,55% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ. ευρώ) για το 2020, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το κενό θα παραμείνει, καθώς δεν είναι απίθανη η βελτίωση των φορολογικών εσόδων το επόμενο διάστημα αλλά και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. «Η δημοσιονομική εικόνα παραμένει μη ξεκάθαρη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι θεσμοί.
Οι ίδιοι παρουσίασαν μια εικόνα προόδου ως προς τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να παραλείψουν να επισημάνουν καθυστερήσεις και εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να κλείσουν στο επόμενο διάστημα.
Μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιδείξει πρόοδο κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Εκεί οι θεσμοί ανέφεραν για άλλη μια φορά τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στον δικαστικό τομέα, έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Από την άλλη, διαπιστώθηκε πρόοδος στο προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση σχήμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (Asset Protection Scheme), το οποίο αναμένεται να πάρει και το τελικό πράσινο φως στο τέλος Οκτωβρίου από την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού.
Επισημάνθηκε η ανάγκη για άλλη μια φορά επίσπευσης των αποπληρωμών των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, ένα βασικό θέμα που αντιμετώπιζε και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020 στις 15 Οκτωβρίου στην Ε. Επιτροπή, όπου πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες – μια διαδικασία στην οποία υποβάλλονται όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Η έκθεση των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου και το σημαντικό Eurogroup που θα αποφασίσει κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) θα είναι στις 4 Δεκεμβρίου.
Από την έκθεση των θεσμών για τα αποτελέσματα της 4ης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των SMPs και ANFAs, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην Αθήνα, την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχθεί στην έκθεση αυτή, προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP - ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Σημειώνεται ότι η έκθεση αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου, με το επόμενο Eurogroup να πραγματοποιείται στις 4 Δεκεμβρίου.
Τότε προγραμματίζεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο να συνυπολογιστούν τα SMPs και ANFAs στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020, διευκολύνοντας την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.