Ν.Δ.: Σε πρώτο πλάνο η ανάπτυξη στη ΔΕΘ


Στα θετικά μηνύματα εντός και ...

εκτός συνόρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για το πρώτο δίμηνο διακυβέρνησής της εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με αιχμή τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το πλεόνασμα, τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε χθες θετικές, αλλά και την πρώτη μέτρηση που καταγράφει θετική υποδοχή στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο και υψηλή δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Με αυτά ανά χείρας, καθώς και με νέες φοροελαφρύνσεις –μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους– που αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο από το Βελλίδειο, αναχωρεί απόψε ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη.
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από το πρώτο θετικό αποτύπωμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που καταγράφει έρευνα της Opinion Poll –η πρώτη μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου–, καθώς σε αυτήν εμφανίζεται θετική υποδοχή στις πρωτοβουλίες για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια (ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος. 
Ο βαθμός ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο του διμήνου κυμαίνεται στο 55%, ενώ η έκφραση αισιοδοξίας φθάνει στο 53%.
Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των παραγωγικών φορέων με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αποφάσεις, να εστιάσει στην οικονομία και να αφήσει τα κοινωνικά θέματα για τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. 
Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες εξαγγελίες οικονομικού χαρακτήρα θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εξετάζεται η ταυτόχρονη εξαγγελία της κατάργησης των κατεξοχήν «μνημονιακών» φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, και την ταυτόχρονη υλοποίησή τους. Εξάλλου, το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήδη μίλησε για «σταδιακή υλοποίηση», κατά πάσα πιθανότητα το 2020 και το 2021, χωρίς ωστόσο η απόφαση να είναι τελική. 
Παρότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του και ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό μείγμα που θα αποφασίσει, είναι σαφές ότι αυτή θα είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και στο μότο «ανάπτυξη για όλους», ενώ ο ίδιος θα εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα τι σημαίνει για τον κάθε Ελληνα καθένα από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Αναφορές στο νομοσχέδιο
Ταυτόχρονα, και δεδομένου ότι όλος ο προσανατολισμός της ομιλίας είναι αναπτυξιακός, προφανώς δεν θα αποτελέσει έκπληξη η σχεδιαζόμενη αναφορά από πρωθυπουργικά χείλη συγκεκριμένων προβλέψεων του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που θα τεθεί σε διαβούλευση τελικά την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο τη συγκέντρωση όλων των σχετικών διατάξεων σε ένα νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 
Και, όπως είναι αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πρώτο δίμηνο της κυβέρνησής του, στο νομοθετικό έργο που προχώρησε πολύ γρήγορα και στη θετική ανταπόκριση εταίρων και αγορών.

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον επενδυτικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, εξάλλου, και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον επενδυτικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος. 
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν και ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα παρακαθίσει, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ρος, σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. 
Πάντως, στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ, όπως έχει κάνει και στις τελευταίες επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, έδωσε έμφαση στις κινήσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. 
Σύμφωνα με το Μαξίμου, άλλωστε, η αμερικανική πλευρά επισήμανε τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Στον τομέα των επενδύσεων ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, ενώ έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης του ελληνικού ελαιολάδου από τους αμερικανικούς δασμούς κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ, ζήτημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει.