Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ...
μεταρρυθμίσεων στις «βαλίτσες» του, οι πρώτες εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι και στο Βερολίνο, προκειμένου να θέσει τις βάσεις ώστε να επιτύχει τον κεντρικό του πολιτικό στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την τρέχουσα εβδομάδα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ για τις 29 του μήνα είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τότε να έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή δύο κομβικά νομοσχέδια, το αναπτυξιακό και το φορολογικό, ώστε να αποτελέσουν απτά δείγματα γραφής ότι η κυβέρνηση δεν θα αναλωθεί σε μια μεταρρυθμιστική ρητορική, αλλά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μέτρα που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και οδηγούν σε μείωση της φορολογίας.
Ειδικότερα, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα υπάρχει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θα αποσαφηνίζουν τις χρήσεις γης και θα απλουστεύουν τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, όπου θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τις επενδύσεις στον τουρισμό, αλλά και για την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές.
Επίσης, στο πεδίο της φορολογίας η κυβέρνηση δρομολογεί μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη και στα μερίσματα, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
Βεβαίως, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για σταδιακές μειώσεις στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020 θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει στοιχεία για την πορεία των εσόδων του πρώτου επταμήνου, που καταδεικνύουν ότι δεν θα ανακύψουν προβλήματα με το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους. Επίσης, προκειμένου να μη διακυβευθούν οι στόχοι, με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε ήδη κατά 20% από φέτος, το δεύτερο στάδιο της μείωσης –κατά 10%– θα ισχύσει τελικώς από το 2021.
Ισχυρότερη ανάπτυξη
Παράλληλα, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού θα περιληφθεί η εκτίμηση πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι πιθανότατα ισχυρότερη του 1,9% για το οποίο έκαναν λόγο παλαιότερες εκτιμήσεις.
Κυβερνητικά στελέχη, με βάση τα τελευταία δεδομένα, αλλά και το θετικό κλίμα που έχει διαμορφώσει η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, αναφέρουν πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν ο ρυθμός ανάπτυξης προσεγγίσει τελικά το 2,4%.
Σε κάθε περίπτωση, το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο που όπως προαναφέρθηκε θα έχουν ήδη δρομολογηθεί πριν ο κ. Μητσοτάκης μεταβεί στο Βερολίνο, δεν θα είναι τα μόνα «χαρτιά» του πρωθυπουργού στη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Η κυβέρνηση ήδη προχωρεί σε «σπριντ» ώστε να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, ενώ στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, προωθήθηκαν οι τροπολογίες Βρούτση για τα εργασιακά.
Επί της ουσίας, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στις συναντήσεις με την κ. Μέρκελ και με τον κ. Μακρόν ζητώντας άμεσες απαντήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά για να παρουσιάσει την βεντάλια των πολιτικών του και να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να τη διεκδικήσει με βάσιμες αξιώσεις σε δεύτερο χρόνο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η στρατηγική που θα ακολουθήσει στα ραντεβού του ο πρωθυπουργός, προκειμένου «η χώρα να παραμείνει πάνω στο κύμα», όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, είναι «χτίζουμε αξιοπιστία, για να μπορούμε να διεκδικούμε δυνατά».