Την ενεργοποίηση και των ...
παλαιών τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης που κατέχουν ιδιώτες και νομικά πρόσωπα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Το νέο νομοσχέδιο, που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί εν συνεχεία στη Βουλή, έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο επίτευξης του αναπτυξιακού άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Και μεταξύ αυτών επιλύει και χρόνια προβλήματα, όπως αυτό των τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αλλά και την ανάγκη εξωραϊσμού των παλαιών και εγκαταλελειμμένων διατηρητέων και μη κτιρίων, καθώς και τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η απλούστευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές), ενώ ακολουθείται ως γενικός κανόνας η αρχή πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και στη συνέχεια να διενεργείται ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, με σκοπό την αποφυγή χρονοτριβής και άσκοπων καθυστερήσεων. Στόχος είναι η μείωση των διοικητικών βαρών, ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία.
Επιπλέον θα περιλαμβάνονται οι εξής μέριμνες:
• Κατάργηση της απαρχαιωμένης κατηγορίας «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
• Για τα επιχειρηματικά πάρκα: ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του πάρκου και δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών.
• Ενιαίος ψηφιακός χάρτης: αποτύπωση και συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές Natura, κ.λπ.) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.
• Ψηφιακή τράπεζα γης: αν υπάρχει διατηρητέο κτίσμα ή άλλο βάρος στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας, θα προβλέπεται το ενδεχόμενο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε «περιοχές υποδοχής». Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα πλην των διατηρητέων κτιρίων είναι οι δημόσιες εκτάσεις προς απόσυρση, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες και ξενοδοχεία, καθώς και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων τα οποία έχουν δεσμευθεί.
• Απλούστευση για όλους τους τύπους εταιρειών ως προς τον έλεγχο των δημοσιευμένων στοιχείων στο ΓΕΜΗ και επιτάχυνση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων μέσω outsourcing. Είναι ενδεικτικό ότι λιμνάζουν 2.500 φάκελοι που θα μπορούσαν να φέρουν νέες επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.
• Ενιαία ρύθμιση για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, η οποία αντικαθιστά την κατακερματισμένη νομοθεσία, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς. Δημιουργία πάρκων κεραιών και θέσπιση εθνικού παρατηρητηρίου Η/Μ πεδίων στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τον έλεγχο της τήρησης ορίων ασφαλούς έκθεσης στα πεδία.
Με τον συνδυασμό των παραπάνω ρυθμίσεων, καθώς κινούνται στο πλαίσιο βέλτιστων διεθνών πρακτικών, αναμένεται να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη δεικτών όπως του Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δείκτες οι οποίοι παρακολουθούνται στενά από Ελληνες και κυρίως ξένους επενδυτές.