Μετά τα χαμόγελα και την ...
εορταστική ατμόσφαιρα της χθεσινής ημέρας με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και τις αναγκαίες διαδικασίες εκλογής σήμερα προέδρου της Βουλής του κ. Κ. Τασούλα, και αμέσως μετά των υπολοίπων μελών του προεδρείου, η νέα Βουλή καλείται άμεσα να κολυμπήσει στα βαθιά νερά της πρώτης, μετά πολλά χρόνια, χωρίς τυπικές μνημονιακές δεσμεύσεις κοινοβουλευτικής περιόδου.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, και χωρίς τη χαλαρότητα των «θερινών τμημάτων», η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται κατ’ αρχάς από το απόγευμα του Σαββάτου να συζητήσει επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να τις ψηφίσει – σε μια διαδικασία ψηφοφορίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, εκείνη την τελευταία ημέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, τα κόμματα θα έχουν κληθεί να γνωστοποιήσουν στο γραφείο του νέου προέδρου τα ονόματα των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που θα μετέχουν στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αρχίσει και η κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, που όπως αναφέρουν από τον χώρο της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση επιθυμεί ταχύτατα να προωθηθούν.
Αν όλα κυλήσουν βάσει αυτού του αρχικού προγραμματισμού, θα πρέπει να αναμένεται το πρώτο σχέδιο νόμου, το σχετικό με τη δομή των κυβερνητικών οργάνων (Επιτελικό Κράτος), να κατατεθεί το αργότερο την Τετάρτη και από την Πέμπτη κιόλας να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.
Θα ακολουθήσουν αμέσως άλλα δύο: σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα με διάφορα ζητήματα προς ρύθμιση – όπως το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, και το δεύτερο με θέματα οικονομικής πολιτικής, επί των οποίων υπάρχουν οι γνωστές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.
Βάσει του ιδίου προγραμματισμού, η σχετική με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος κοινοβουλευτική διαδικασία θα πρέπει να αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο η μία και τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια να διεξαχθεί τον Νοέμβριο.
Ως προς τα κοινοβουλευτικά ζητήματα, κυρίως τους πρώτους αυτούς μήνες, αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον η νέα πολιτική διεύθυνση της Βουλής θα έχει τη βούληση να κερδηθεί το «στοίχημα» της επίλυσης-διόρθωσης χρόνιων προβλημάτων στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ώστε να αποκατασταθεί έστω μέρος του τρωθέντος κύρους του.
Αφορούν μεταξύ άλλων την καλή νομοθέτηση (φαινόμενο εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών, κατεπείγοντα νομοσχέδια κ.ά.), την ανταπόκριση των υπουργών στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας από τους βουλευτές.