Την παραίτησή του, στον ...
απόηχο της συγκλονιστικής υπόθεσης με τον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο, προανήγγειλε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.
Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση για τις καταγγελίες γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας, έριξε βέβαια το γάντι στον αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως έχει λάβει τις προσωπικές του αποφάσεις για τις οποίες θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του το πρωί της Πέμπτης.
«Έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό.
Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι εκ καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωνάς Νικολάου.
Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, είχε αναφέρει στα κρατικό κανάλι πως αν ήταν στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα είχε ήδη προχωρήσει σε υποβολή παραίτησης, όχι για λόγους προσωπικής ευθύνης αλλά για λόγους αξιοπρέπειας. Κίνηση που ενίσχυσε τη φημολογία ότι ο ΔΗΣΥ, λίγο πριν τις εκλογές, επιθυμεί μέσω μίας κίνησης εκτόνωση της μεγάλης αυτής κρίσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την αποκάλυψη των φόνων ο Ιωνάς Νικολάου τήρησε σιγή ιχθύος, με πηγές από το κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης να επισημαίνουν πως στόχος ήταν να ολοκληρωθούν πρώτα οι έρευνες.
Εκτιμάται πως η υποβολή παραίτησης του Ιωνά Νικολάου θεωρείται δεδομένη, μετά και την ανακοίνωση που εξέδωσε, ωστόσο ανοικτό παραμένει αν θα μείνει μέχρι και την ολοκλήρωση των ερευνών. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Πρόεδρος και αν θα δεχτεί την παραίτησή του.
Θέμα και με τον αρχηγό της Αστυνομίας
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας. Η ανακοίνωση του κ. Νικολάου ρίχνει ευθέως το μπαλάκι ευθυνών στην ηγεσία της Αστυνομίας αφήνοντας αιχμές ελλιπών χειρισμών.
«Με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό», ανέφερε.
Όπως πρόσθεσε «ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών.
Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες.
Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές». Τοποθέτηση που αναδεικνύει και το ρήγμα μεταξύ του κ. Νικολάου και του επικεφαλής της Αστυνομίας.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου