Χρωστούν σε συνταξιούχους, ενώ ανακοινώνουν παροχές


Με ύστατα όπλα τις ...

παροχές και τη σκανδαλολογία θα δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη μάχη των ευρωεκλογών, στην τελική ευθεία προς τις οποίες εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. να έχει απόσταση ασφαλείας, σύμφωνα με όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. 
Στο δίπολο αυτό, εξάλλου, θα κινηθούν ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη και το επόμενο τριήμερο στη Βουλή, όπου η προεκλογική εκστρατεία θα μπει στην τελική της φάση μέσω της πρότασης μομφής της Ν.Δ. κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα μετατρέψει σε διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει άμεσα –τη Δευτέρα ή το αργότερο εντός της εβδομάδας– μια σειρά από μέτρα της τάξης περίπου του 1,2 δισ., όσο δηλαδή προβλέπεται να είναι το φετινό υπερπλεόνασμα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας έως το 2022, το οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες:
Πρώτον, τα μέτρα θα αποτελούν ένα μείγμα κοινωνικών παροχών, όπως η 13η σύνταξη, και φοροελαφρύνσεων.
Δεύτερον, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα συνιστούν έκτακτα επιδόματα. Θα μπορούν δηλαδή, στο σύνολό τους, να «υποστηριχθούν» από τα υπερπλεονάσματα που έχουν καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο μέχρι το 2022.
Τρίτον, το πιθανότερο είναι οι παροχές που θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μην «εξαντλήσουν» το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθούν τριβές με τους εταίρους και να μην ανακύψουν, ενόψει νέας εξόδου της χώρας στις αγορές, φόβοι ότι τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρχαν σκέψεις ενόψει ευρωεκλογών να δοθεί κάποιο έκτακτο επίδομα υπό τη μορφή «δώρου Πάσχα». Όμως, παρότι οι τελικές αποφάσεις επρόκειτο να ληφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το συγκεκριμένο σενάριο απομακρύνεται. 
Όπως αναφέρουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να στραφεί στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από τις «επιδοματικές» πολιτικές. Επίσης, το κυριότερο, εάν κατέφευγε σε έκτακτα μέτρα, θα ήταν ευάλωτος σε κατηγορίες ότι ασκεί κοινωνική πολιτική για ψηφοθηρικούς λόγους, υπό το φάσμα μιας μεγάλης ήττας στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί η ανακοίνωση των μέτρων να μην προκαλέσει εντάσεις με τους εταίρους. Κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν πως όσα θα ανακοινωθούν έχουν το άτυπο πράσινο φως των θεσμών. 
Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, σήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ότι το θέμα δεν απασχόλησε καν τη συνεδρίαση του Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, όπου η Αθήνα έλαβε την έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Εξάλλου, είναι προφανές πως, και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ουδείς στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιθυμεί «σύννεφα» με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλης ανόδου των δυνάμεων της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Η στρατηγική
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει, στην τελική φάση της προεκλογικής περιόδου, και τη σκανδαλολογία, παρά το γεγονός ότι το πολιτικό αποτέλεσμα που παρήγαγαν για την κυβέρνηση οι υποθέσεις των δανείων των κομμάτων και της Novartis ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Πρόγευση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί έδωσε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας από την Κρήτη, όταν έκανε αναφορά σε offshore.
O ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας επένδυε πολιτικά στη σκανδαλολογία, προκειμένου να πλήξει το λεγόμενο «παλαιό» πολιτικό σύστημα, αλλά πλέον η συγκεκριμένη τακτική συνιστά μονόδρομο, καθώς το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα ισχυρότατα πλήγματα. 
Αρχικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Πετσίτη και εσχάτως με τις ακραίες τοποθετήσεις Πολάκη, τον οποίο κάλυψε, πάντως, ο πρωθυπουργός, παρά τη δημόσια κριτική που δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να κρατήσει εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει ευρωεκλογών, τα εθνικά θέματα, τα οποία εισέρχονται εκ νέου σε κρίσιμη φάση, όπως καταδεικνύει και η προχθεσινή μετακίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Είναι δε πιθανόν να υπάρξει επικοινωνία με τη Ν.Δ. ώστε, παρότι οι ευρωεκλογές προσλαμβάνουν χαρακτήρα «μητέρας των μαχών» για τα δύο μεγάλα κόμματα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.