Νομοσχέδιο για Λύκειο-ΑΕΙ: Μόνος εναντίον όλων ο Γαβρόγλου


Μόνος εναντίον όλων ...


έχει βρεθεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει το τοπίο στο Λύκειο και στα ΑΕΙ της χώρας, με τη ΝΔ να ζητεί την απόσυρσή του και να αιτείται την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας (θα γίνει αύριο Τρίτη 23 Απριλίου του μεσημέρι), ενώ το ΚΙΝΑΛ αποχώρησε εντελώς από την διαδικασία.

Όπως δήλωσε η εισηγήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου, «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία».

Μάλιστα δήλωσε ότι «μετά τις εκλογές θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να καταργηθεί το έκτρωμα Γαβρόγλου και να ξεκινήσει θεσμικός διάλογος με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου».

Αλλά και η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «δεσμευόμαστε απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία, πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας – χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν – για να αποκαταστήσουμε την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ΝΔ στο θέμα, είναι ότι αναμένεται παρέμβαση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη.

Για τον υπουργό Παιδείας, πάντως, πίσω από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης υποκρύπτεται η διάψευση των προσδοκιών της: «Δεν πιστεύατε ότι θα τα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη νέα αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο και να καταλήξουμε στο θέμα του Λυκείου. Για αυτό γίνεται όλη η φασαρία», είπε.

Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης τόνισε πως «όση καταστροφολογία και fake news κι αν επιστρατεύσετε, δεν θα σβήσετε από τη συνείδηση του ελληνικού λαού μια αλήθεια: ότι αυτή η κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες παρουσίασε ένα πολύ σημαντικό έργο στο χώρο της εκπαίδευσης την τετραετία που πέρασε».

Κατά τον πρώην υπουργό Παιδείας, ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο κράτησε την εκπαίδευση όρθια, αλλά, την όπλισε με νέες κατακτήσεις και δυνατότητες και ξεδίπλωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, τομών και μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν κυριολεκτικά το τοπίο της εκπαίδευσης».

Απαντώντας στα πυρά των κομμάτων που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον επείγοντα χαρακτήρα που επέλεξε να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση ένα νομοσχέδιο – «μαμούθ» 1120 σελίδων και 226 άρθρων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης για να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το επόμενο μεσημέρι, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι υπήρξαν τρία χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων ενώ κανένα κόμμα πλην του Ποταμιού δεν έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις και ως εκ τούτου, για τον ίδιο, είναι προσχηματικές οι φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση που επέλεξε την διαδικασία του επείγοντος.

«Το θέμα δεν είναι αν διαφωνούμε στις λύσεις αλλά αν συμφωνούμε στο πρόβλημα», είπε. Αναφερθείς στο θέμα του Λυκείου, είπε ότι σήμερα η Γ’ Λυκείου «υπάρχει μόνο στα χαρτιά», ενώ το απολυτήριο του Λυκείου είναι απαξιωμένο.

«Αν συμφωνείτε να δούμε τι λύσεις υπάρχουν. Αν δεν συμφωνείτε τότε υπάρχει χάος ανάμεσά μας. Τέρμα στην υποκρισία», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι η Γ’ Λυκείου δεν υπάρχει «και αυτό είναι ένα εθνικό πρόβλημα». Αναφερθείς στις αλλαγές που γίνονται, είπε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή χώρα που το απολυτήριο να μην παίζει κάποιο ρόλο για να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο», ενώ τόνισε ότι η Γ’ Λυκείου «είναι μια χρονιά ανάμεσα στην ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών και του πρώτου έτους στο πανεπιστήμιο».

«Είναι μια μεταβατική φάση, ένας προπαρασκευαστικός χρόνος», είπε γι’ αυτό ανέφερε ότι έγινε η επιλογή για «λίγα μαθήματα – πολλές ώρες».

Όσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική των ΑΕΙ, είπε ότι με τις συνέργειες και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ για πρώτη φορά θα υπάρχει ισχυρός πανεπιστημιακός πόλος και για πρώτη φορά οι μαθητές μας θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό που θα έχει μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.

«Εμείς ζητάμε μετ’ επιτάσεως, ακόμα και τώρα την ύστατη ώρα, την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που βρίσκει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντίθετα», τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ κυρία Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι «ο υπουργός ευαγγελίζεται συναινέσεις, τις οποίες τις εννοεί με έναν δικό του τρόπο». «Με ποιο τρόπο; Επιδιώκει τη συναίνεση με όποιον συμφωνεί μαζί του. Όταν οι συνομιλητές του διαφωνούν μαζί του, η συναίνεση πάει περίπατο, οι διαφορετικές απόψεις αγνοούνται προκλητικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία κυριαρχικά».

Ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ διότι, μεταξύ των άλλων, «καταργεί τον τεχνολογικό τομέα της εκπαίδευσης αντίθετα στις διεθνείς τάσεις», «αναδιατάσσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας χωρίς στρατηγικό σχέδιο, χωρίς πραγματικές συναινέσεις, στη βάση πολιτικών εκβιασμών» και «δίνει την χαριστική βολή στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία».

Δεν έλειψαν και οι εντάσεις από την συζήτηση στην Ολομέλεια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κ. Τζαβάρα να καταγγέλλει τις κυβερνητικές πρακτικές με τις οποίες, όπως είπε, «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται  η κοινοβουλευτική διαδικασία» ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων».

Αλλά και η ειρωνική διάθεση του κ. Γαβρόγλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αθ. Παφίλη, ο οποίος είπε ότι  «είναι άθλιο και απαράδεκτο να έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα».

«Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε πως είναι άθλιο επειδή έρχεται το νομοσχέδιο Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, με τον κ. Παφίλη να τον εγκαλεί λέγοντάς του ότι «δεν θα μας ειρωνεύεστε». Αλλά και άλλη μια παρέμβαση του κ. Γαβρόγλου προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης: «Το πρόβλημά σας είναι πως το νομοσχέδιο είναι μεγάλο;

Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», είπε κάποια στιγμή με τον αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη να του λέει: «Για όνομα του Θεού! Αφήστε τις προσβολές».