Στα πρόθυρα κατάρρευσης και πάλι η Αργεντινή


Με μείωση του ΑΕΠ της ...

κατά 6,4% και πληθωρισμό 40% οδεύει η Αργεντινή προς τις εκλογές του Οκτωβρίου και η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι δεν έχει περιθώρια ελιγμών για αναπτυξιακή πολιτική. Καθ’ υπαγόρευσιν του ΔΝΤ, που της έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 56 δισ. δολαρίων, έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τώρα της συνιστά περαιτέρω περικοπές προκειμένου να μειωθεί το χρέος της.
Στην προσπάθειά της, άλλωστε, να αναχαιτίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η Τράπεζα της Αργεντινής έχει αυξήσει τα επιτόκια του αργεντίνικου πέσο στο 63%, αποτρέποντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης. 
Όπως τονίζει ο Σιμπάν Μορντέν, στέλεχος της επενδυτικής Nomura με αρμοδιότητα για τη Λατινική Αμερική, «αποτελεί μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την κατάσταση με τα υψηλά επιτόκια και όλοι προσευχόμαστε να το επιτύχει». 
Ο ίδιος εξηγεί ότι ζητούμενο για την κεντρική τράπεζα είναι η σταθεροποίηση του νομίσματος, γιατί ο μοναδικός έμμεσος τρόπος να τονωθεί η κατανάλωση είναι να ενισχυθούν οι πραγματικοί μισθοί με τη μείωση του πληθωρισμού. 
Η αγοραστική δύναμη των Αργεντίνων έχει μειωθεί δραματικά μετά την ελεύθερη πτώση κατά 50% που σημείωσε πέρυσι το πέσο και τη συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού στο 40%.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος Μάκρι δεν θα μπορέσει να τηρήσει πραγματικά τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΝΤ ιδιαίτερα επειδή διανύει έτος εκλογών. 
Ο συνδυασμός της κρίσης και των πολιτικών που εφήρμοσε καθ’ υπαγόρευσιν του Ταμείου είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εκ νέου όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μάκρι. 
Οι αυξήσεις των μισθών δεν πλησιάζουν στο ελάχιστο τους ιλιγγιώδους ρυθμούς του πληθωρισμού και η φτώχεια έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών ManpowerGroup στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, οι προσλήψεις στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν οι εργοδότες στην Αργεντινή είναι οι λιγότερες των τελευταίων 12 ετών.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι βιομηχανίες της χώρας αντανακλά τη βαθύτατη ύφεση στην οποία έχει διολισθήσει η αργεντίνικη οικονομία. Αντιμέτωπες με τους υψηλότερους φόρους που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ αλλά και το αυξημένο κόστος της εργασίας, οι βιομηχανίες του μεταποιητικού τομέα καταφεύγουν στα αποθεματικά τους. 
Τα δαπανούν για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και να παραμείνουν ενεργές. Δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται διαρκώς, οι πωλήσεις μειώνονται και η πίστωση έχει κυριολεκτικά στερέψει. 
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της βιομηχανίας υποδημάτων Freddy Carfora, που έχει μειώσει το προσωπικό της σε μόλις 12 άτομα, κάτι πρωτοφανές στα 55 χρόνια της ιστορίας της. 
Στη διάρκεια του περασμένου έτους έκλεισαν περίπου οι μισοί από τους προμηθευτές της ενώ διπλασιάστηκε το κόστος της παραγωγής της.
«Είναι η μεγαλύτερη κρίση που θυμάμαι», τονίζουν στελέχη της σε μονάδα της έξω από το Μπουένος Αϊρες και προσθέτουν πως δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής, «δεν φαίνεται καμία βελτίωση της κατάστασης στο εγγύς μέλλον». 
Το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει πως αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και στην αρχή της εβδομάδας επικρότησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες και να περιορίσει το έλλειμμα. 
Η κυβέρνηση Μάκρι μπορεί να προσβλέπει, πάντως, σε ένα όφελος από την πολιτική λιτότητας που της υπαγορεύει το ΔΝΤ. Τον επόμενο μήνα, οπότε θα εκταμιευθεί δόση ύψους 10,9 δισ. δολαρίων από το δάνειο του ΔΝΤ, θα μπορεί να πουλάει περίπου 60 εκατ. δολάρια την ημέρα στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να σταθεροποιήσει το πέσο και να ενισχύσει την ισοτιμία του.