Έντονες επιφυλάξεις, σύμφωνα με ...
πληροφορίες από ευρωπαϊκή πηγή, διατηρούν οι θεσμοί για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση χρεών των 120 δόσεων για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το θέμα ως ένα πιθανό νέο σημείο εμπλοκής, μετά την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη.
Έτσι, ενώ από κυβερνητικής πλευράς διαμηνύεται ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη και αναμένεται να υποβληθεί προς συζήτηση στους θεσμούς, αφού πρώτα κλείσει η συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι δανειστές κάθε άλλο παρά θετικά βλέπουν αυτή την προοπτική, ιδίως αν πρόκειται για ρύθμιση 10ετίας.
«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», έλεγε ευρωπαϊκή πηγή, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής το προσεχές διάστημα, αν τελικώς η κυβέρνηση προχωρήσει στη σχετική πρωτοβουλία. Η ρύθμιση σκαλώνει στο ίδιο πρόβλημα με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δηλαδή στο γεγονός ότι –κατά την Κομισιόν– υπονομεύει την ήδη ασθενή στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών.
Επιφυλάξεις έχει, εξάλλου, η Κομισιόν και με άλλες πρακτικές της κυβέρνησης, όπως φάνηκε χθες από την τοποθέτηση του Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην πολιτική του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ναι μεν σε γενικές γραμμές η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς, αλλά παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: 1. Την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή δεν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή γίνεται σκόπιμα από την κυβέρνηση, αλλά τη βρίσκει –σε κάθε περίπτωση– εξαιρετικά απογοητευτική, καθώς η χώρα δεν αξιοποιεί, μεταξύ άλλων, πόρους που είναι διαθέσιμοι.
Νωρίτερα, στο συνέδριο ο κ. Κοστέλο είχε πει ότι η Ελλάδα καλείται να καλύψει ένα επενδυτικό κενό 15 δισ. ευρώ τον χρόνο για να φτάσει στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 2. Την καθυστέρηση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 27 δισ. ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δισ. ευρώ.
Σημαντικό «αγκάθι» είναι και η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο.
Εξηγώντας τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στην οποία έχει ενταχθεί πλέον η Ελλάδα, ο κ. Κοστέλο είπε ότι τον Απρίλιο η χώρα θα κληθεί να καταθέσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ένα πρόγραμμα σταθερότητας για τις δημοσιονομικές πολιτικές της. Το συμβούλιο θα της απευθύνει σχετικές συστάσεις τον Ιούνιο.
Η Ελλάδα ήταν μία από τις 13 χώρες που είχαν υπερβολικές ανισορροπίες, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου μήνα, είπε ο κ. Κοστέλο, για προφανείς λόγους (υψηλό χρέος, ανεργία, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κτλ.). Παρότι κινείται σε θετική τροχιά, παραμένουν πολλές προκλήσεις και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψει από τα αποτελέσματα της κρίσης, πρόσθεσε.
Ως πηγή κινδύνου ανέφερε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ και ενδέχεται να διευρυνθεί, καθώς η χώρα θα ανακάμπτει.
Είπε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα είναι υποτονική και ότι η χώρα βαθμολογείται πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά την ευκολία του επιχειρείν (2η χειρότερη μετά τη Μάλτα). Το μήνυμα που, όπως είπε, θέλει να στείλει η Κομισιόν είναι ότι «η διατήρηση της εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών είναι κρίσιμη».
Στο ίδιο συνέδριο, ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν, λέγοντας ότι «η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι η συνταγή της επιτυχίας».