«Είναι αδιανόητο το ...
γεγονός να καλείται η Ελληνική Βουλή να συζητήσει για τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο Κοινοβούλιο το οριστικό αναθεωρημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος σε σύσκεψη κομματικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη.
«Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο στην Ολομέλεια θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδηση τους και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία των Πρεσπών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι εγκατέλειψε μια πολιτική δεκαετιών και παρατήρησε:
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας με αυτόν τον τρόπο μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνον ο κ. Τσίπρας γνωρίζει».
Σε ότι αφορά τη στάση της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή υπογράμμισε πως η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.
Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία. Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
«Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι καλούμαστε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο ελληνικό κοινοβούλιο το οριστικό αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Αυτά τα οποία κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα στην Επιτροπή και τα οποία είχα την ευκαιρία μόλις τώρα να δω, δεν συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ισχύει σήμερα.
Πως είναι δυνατό λοιπόν η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει τελικά στη λεπτομέρεια τους ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν και τι μορφή θα πάρει τελικά το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας;».