Θύελλα διαμαρτυριών...
αποχώρηση δύο κομμάτων (ΚΚΕ και Ποτάμι), και διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να συνεχιστεί εκτός προγράμματος αύριο, προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει προς έγκριση σε κατεπείγον νομοσχέδιο πολλές τροπολογίες έως και για νομιμοποίηση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη διετία.
Εκείνο το οποίο εξόργισε περισσότερο την αντιπολίτευση είναι το γεγονός ότι αφενός μέσω των τροπολογιών (22 υπουργικές ως σήμερα το απόγευμα) νομιμοποιούνται δαπάνες σε βάθος διετίας για σειρά υπουργείων, και αφετέρου ότι υπουργοί κατέθεταν πολυσέλιδες τροπολογίες με πολλαπλάσιες επιμέρους ρυθμίσεις έως και ελάχιστη ώρα πριν από την προγραμματισμένη εξ αρχής ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου.
Ως προς το ζήτημα της νομιμοποίησης δαπανών, ξεχώρισε η επισήμανση σε όλες τις περιπτώσεις ότι αυτή γίνεται «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών γενικών ή ειδικών διατάξεων».
«Πλυντήριο το κάνατε! Πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών, πλυντήριο ευθυνών. Είναι ντροπή», είχε εξαρχής τονίσει ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ). «Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ξέπλυμα σε πάρα πολλά Υπουργεία μέσω τροπολογιών», ανέφερε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ). «Η διαδικασία αυτή είναι εκφυλιστική» τόνισε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Ας βάλουμε το πλυντήριο να δουλεύει», ανέφερε ο κ. Γρ. Ψαριανός (Ποτάμι).
Τόσο ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και σειρά υπουργών, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής απέκρουσαν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, και ως προς την ουσία και ως προς το διαδικαστικό μέρος τους, υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες κατατίθενται τροπολογίες για να κλείσουν θέματα.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν είναι ρουσφετολογικές: «Παλιά οι τροπολογίες τέτοιο καιρό ήταν για την «πελατεία», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η ακόλουθη αποστροφή παρέμβασης του κ. Ν. Βούτση: «Είχανε (ενν. οι υπουργοί) και το ευτυχές συμβάν της 21ης Αυγούστου φέτος, προφανώς είναι για δαπάνες οι οποίες απελευθερώνονται ή για δυνατότητες που απελευθερώνονται στα Υπουργεία μετά τη λήξη των μνημονιακών δεσμεύσεων. Υπάρχει και αυτό το στοιχείο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις επίμαχες τροπολογίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Θεωρούνται νόμιμες και μπορούν να αναληφθούν και να πληρωθούν σε βάρος πιστώσεων του τρέχοντος ή του προηγούμενου έτους δαπάνες που διενεργήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου» για την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, Ταυτοποίησης και των Ανοιχτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
«Οι δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2017 έως και 11/12/2018 θεωρούνται σύννομες κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί αναλήψεως υποχρεώσεων».
«Νομιμοποίηση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και την 12/9/2017».
«Νομιμοποίηση δαπανών που έχουν προκύψει από εργασία η οποία παρασχέθηκε από τις 9 Οκτωβρίου 2018 έως την δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, για την καθαριότητα κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του ΟΑΕΔ».
«Πραγματοποιούνται με απευθείας προμήθεια ειδών ή απευθείας ανάθεση του έργου κατασκευής ή της υπηρεσίας και κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης» σχετικών με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου».
«Θεωρούνται νόμιμες κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης και παράγουν έννομα αποτελέσματα συμβάσεις με αξία μικρότερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ» αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.
«Νομιμοποίηση κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων κάθε είδους δαπανών του Υπουργείου Οικονομικών που διενεργήθηκαν κατά τα οικονομικά έτη 2016, 2017 και 2018 και κατά τη λήξη του οικονομικού έτους 2013». Επίσης:
«Εξαιρούνται από την αναστολή προσλήψεων οι δημοσιογράφοι που προσλαμβάνονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» με ετήσια δαπάνη που εξαρτάται από τον αριθμό των προσλήψεων.