Η επιχείρηση ...
«κατεδάφιση αυθαιρέτων» με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για όσα συνέβησαν στις πυρκαγιές στην Αττική, ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα.
Χθες, στη Χαλκιδική συνεργεία γκρέμισαν μάντρα που έκλεινε την πρόσβαση στην παραλία εδώ και πέντε χρόνια. Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη με συνεντεύξεις τους «εξηγούν» για το πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία κατεδάφισης των αυθαιρέτων αλλά και τις παρανομίες που ξαφνικά έχουν αποκαλυφθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη ανακαλύψει δύο αυθαίρετες κατασκευές και ενδεχομένως και μία τρίτη στη γραμμή του αιγιαλού στην καμένη περιοχή.
Ωστόσο, ήδη μία μέρα μετά την κήρυξη πολέμου με τα αυθαίρετα έχει σημάνει υποχώρηση, καθώς οι συνήθεις καθυστερήσεις προκύπτουν και πάλι όπως ομολογεί ο ίδιος ο υπουργός. «Πρόκειται για κατασκευές που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και δεν έχουν κανένα φάκελο τακτοποίησης, συνεπώς πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα.
Επιπλέον, προκύπτει ζήτημα και στο καθεστώς ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων κτισμάτων και της έκτασης εφόσον πάλι από τους επιθεωρητές δόμησης προκύπτει ότι είναι δημόσια, διακατεχόμενη δασική έκταση.
Θέλουμε να ενημερωθούμε και για τα έγγραφα της εκδίκασης που έχει προηγηθεί και τα οποία αποκαλύπτουν ότι το Δημόσιο έχει δικαιωθεί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής», είπε ο υπουργός.
Και συνέχισε ξετυλίγοντας το κουβάρι της γραφειοκρατίας που εφαρμόζεται όσον αφορά τη διαδικασία εντοπισμού και κατεδάφισης των αυθαιρέτων: «Εχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης των δύο εμπλεκόμενων δήμων της περιοχής να προσκομίσουν όλες τις αυτοψίες και τα πρωτόκολλα που αφορούν σε παράνομους τοίχους, μάντρες και περιφράξεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Εμείς με τη σειρά μας θα δώσουμε τους φακέλους αυτούς στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ολοκληρώνοντας την πολεοδομική και περιβαλλοντική μας έρευνα», κατέληξε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, πάντως, χθες επέμεινε ότι θα γίνει προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια. «Αμεσα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική».
Χθες, σε κατεδάφιση περίφραξης που έκλεινε τη δίοδο προς τη θάλασσα προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Η κατεδάφιση στην περιοχή «Γκατζουρέικα» της παλιάς επαρχιακής οδού Πολύχρονου – Χανιώτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ξεκίνησε την επαύριον των εξαγγελιών της κυβέρνησης για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατοικιών και μαντρών σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλό.
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν καταφύγει στην πολεοδομία, καθώς για περίπου 1 χιλιόμετρο στη συγκεκριμένη παραλία δεν υπήρχε διέξοδος, ωστόσο χρειάστηκαν πέντε χρόνια και πολλές προσφυγές για να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης της περίφραξης για την οποία οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζουν ότι διαθέτουν νόμιμη άδεια.
Αιτήσεις
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τη συμφορά και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν.
Συνολικά, μέσα σε μόλις δύο ημέρες έχουν κατατεθεί 1.136 αιτήσεις για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.
Από τις 1.136 αιτήσεις, οι 391 κατατέθηκαν στο δημαρχείο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 363 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 282 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 100 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.