Σύγχυση, άγνοια και έλλειψη συντονισμού


Είχαν ή όχι σαφή εικόνα για το ...

μέγεθος της καταστροφής στο Μάτι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην on air σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας; Μαρτυρίες και δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων από Αστυνομία, Λιμενικό, ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες αναφορές για απανθρακωμένα πτώματα καταγράφηκαν αρκετές ώρες πριν από την έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. 
Και όμως, μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έκαναν αναφορά σε νεκρούς και, μάλιστα, από το περιεχόμενο της συζήτησης μοιάζει να είχαν άγνοια για το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας. 
Μόνο στην πορεία εκείνης της νύχτας, και συγκεκριμένα στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τον εντοπισμό 20 νεκρών σε Νέο Βουτζά και Μάτι. 
Πρόκειται για ακόμη μία ισχυρή ένδειξη έλλειψης κεντρικού συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων και φορέων, μετά τις καταγγελίες για λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τη συνεχιζόμενη σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών και αγνοουμένων.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε ότι το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι και διευκρίνισε ότι προέβη σε επίσημη ανακοίνωση μόλις κατάφερε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, αρκετές ώρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς από το Μάτι. «Την ώρα της έκτακτης σύσκεψης στο συντονιστικό κέντρο δεν είχαμε ούτε διασταυρωμένες ούτε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για νεκρούς», τόνισε. 
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί οι δηλώσεις –την Παρασκευή– στην «Κ» αρμόδιου κυβερνητικού αξιωματούχου που ήταν παρών στη σύσκεψη. «Υπήρχαν αναφορές για δύο - τρεις νεκρούς, αλλά δεν είχαμε σαφή εικόνα», δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος διευκρίνισε χθες στην «Κ» ότι η πρώτη κλήση για νεκρό στο ΕΚΑΒ έγινε στις 8.41 μ.μ. 
Λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στην περιοχή, η σορός παρελήφθη στις 9.50 π.μ. Συνολικά, το βράδυ της Δευτέρας, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν και μετέφεραν στα Σισμανόγλειο, Κέντρο Υγείας Σπάτων και Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» τέσσερις σορούς. 
Αντίστοιχα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, στο Σισμανόγλειο ο πρώτος νεκρός διεκομίσθη πριν από τις 11 μ.μ. «Το νοσοκομείο ετοίμασε έναν ειδικό χώρο που έχει, προκειμένου να υποδεχθεί πολλούς νεκρούς –πάνω από δέκα– από τις φωτιές στο Μάτι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
 Καταγγέλλεται μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερωνόταν συνεχώς από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Την αποκάλυψη ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας επικοινώνησε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζητώντας μεγάλο αριθμό –αρχικά 40– σάκων περισυλλογής νεκρών στις 11.20 τη νύχτα της Δευτέρας, πριν δηλαδή ξεκινήσει η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έκανε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σταμάτης Πουλής. 
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, αντίστοιχα, Νίκος Παπαευσταθίου επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ ζήτησαν από το ΕΚΕΠΥ να συλλέξει τους ειδικούς σάκους.
Την εικόνα όσων εκτυλίχθηκαν από τη στιγμή που οι φλόγες έφτασαν στο Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι την ενημέρωση για τους νεκρούς συμπληρώνουν μαρτυρίες αστυνομικών και λιμενικών που βρέθηκαν στο σημείο της καταστροφής. 
Οι περιγραφές τους συγκλίνουν στο γεγονός ότι πριν από τις 9 μ.μ. ανέσυραν από ξηρά και θάλασσα νεκρούς από τη φωτιά και ειδοποίησαν την ηγεσία τους. Ανδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενδεικτικά, φέρεται να εντόπισαν το πρώτο απανθρακωμένο πτώμα στις 8.40 μ.μ. μέσα σε αυτοκίνητο στη λεωφόρο Δημοκρατίας και ενημέρωσαν το «100» και το ΕΚΑΒ, ενώ πριν από τα μεσάνυχτα δόθηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προφορική εντολή για τη συγκρότηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφής, που ενεργοποιείται σε περιστατικά με πάνω από 30 νεκρούς.
Τέλος, σε αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας από γενική γραμματεία σε υφυπουργείο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελέσει πρόσχημα για απομάκρυνση του Γιάννη Καπάκη από το τιμόνι της γενικής γραμματείας.