Ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να ...
απεγκλωβίσει, κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες, 620 παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Ήταν μια άρτια συντονισμένη επιχείρηση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ίσως η μόνη είδηση στην πυκνή ειδησεογραφία των ημερών που φέρει θετικό πρόσημο.
Οι ώρες που μεσολάβησαν, από το απόγευμα της Δευτέρας που δόθηκε η εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης που έφτασαν και τα τελευταία παιδιά με ασφάλεια στην Τεχνόπολη, υπήρξαν αγωνιώδεις.
Όμως οι κρισιμότερες ήταν αυτές που είχαν προηγηθεί: η προετοιμασία, ο σχεδιασμός, η περιλάλητη πρόληψη.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει σχέδιο πυρασφάλειας και εκκένωσης των κατασκηνώσεων, το οποίο επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Όπως λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Καστανάκης, ο οποίος είχε τον συντονισμό της προχθεσινής επιχείρησης, κάθε καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις του Aγίου Ανδρέα πραγματοποιείται άσκηση εκκένωσης.
Κάθε χρόνο, τα παιδιά συγκεντρώνονται πρώτα στο γήπεδο και κατόπιν στην παραλία προκειμένου να οδηγηθούν στα πούλμαν. Όλοι, από τους ομαδάρχες, τους εργαζόμενους καθαριότητας, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους ναυαγοσώστες, τους οδηγούς, γνωρίζουν πώς πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Έτσι και τη Δευτέρα. Με ηρεμία τα παιδιά οδηγήθηκαν στο ανοικτό γήπεδο, όπου απασχολήθηκαν με παιχνίδια προκειμένου να μην υπάρξει πανικός. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς τη θάλασσα για να προωθηθούν στα λεωφορεία. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, έχει συναφθεί σύμβαση με ιδιώτη μεταφορέα που διαθέτει κάθε χρόνο τέτοια εποχή τον στόλο των πούλμαν του στη διάθεση του δήμου για παν ενδεχόμενο. Συνολικά διατέθηκαν 15 πούλμαν για τον απεγκλωβισμό των 620 παιδιών, αλλά και 57 προσκόπων που βρίσκονταν στην περιοχή.
Έχοντας εξασφαλίσει ότι τα παιδιά είναι ήδη στα λεωφορεία καθ’ οδόν για την Αθήνα –μέσω Διονύσου–, οι εργαζόμενοι της κατασκήνωσης αποφάσισαν να μείνουν για να προστατέψουν τις εγκαταστάσεις. Και εδώ είχε προηγηθεί δουλειά.
«Έχουμε εγκαταστήσει ένα σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης περιμετρικά της παιδικής εξοχής, ενώ έχουμε φτιάξει και αντιπυρική ζώνη μέσα στην κατασκήνωση», λέει ο κ. Καστανάκης. «Αφού το προσωπικό ολοκλήρωσε την καταγραφή και κλείδωσαν τα πράγματα των παιδιών, παρέμεινε και έδωσε μάχη με τη φωτιά.
Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Με τη βοήθεια και του καιρού, κάηκε μόνο ένα μικρό κομμάτι στις παρυφές, στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού». Στο πλευρό των δημοτικών υπαλλήλων και δύο υδροφόρες που είχε ήδη στείλει ο δήμος, οι οποίες παραχωρήθηκαν στην Πυροσβεστική.
Εντολή εκκένωσης
Η εντολή εκκένωσης της κατασκήνωσης δόθηκε στις 5 το απόγευμα. «Εκείνο το μεσημέρι, μετά μια σύσκεψη που είχαμε κάνει για την πυρκαγιά της Κινέτας για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, ζήτησα να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο πυρασφάλειας στους λόφους Λυκαβηττού και Φιλοπάππου και, όπως γίνεται πάντα σε συνθήκες καύσωνα ή άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κατ’ αρχήν κλείσαμε την πρόσβαση σε αυτούς. Στην Αθήνα είχαμε εκείνη την ώρα ανεμοστρόβιλους. Το μαντάτο για την πυρκαγιά στην Πεντέλη μας βρήκε στον Λυκαβηττό. Άμεσα μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο πυρασφάλειας της κατασκήνωσης».
Λόγω του αποκλεισμού της λεωφόρου Μαραθώνος, τα πούλμαν κατάφεραν να προσεγγίσουν τις κατασκηνώσεις, συνοδεία αυτοκινήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ. Ακόμα και η διαδρομή από Διόνυσο ήταν δύσκολη.
Κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας που προηγήθηκε των λεωφορείων, λόγω του έντονου μποτιλιαρίσματος, έκανε 1,5 ώρα για να φτάσει στην κατασκήνωση.
Από την πρώτη στιγμή, η ενημέρωση των γονιών ήταν άμεση και συνεχής. Εκτός από το 1595, την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, που μπορούσαν να καλούν οι γονείς για να μαθαίνουν πού ακριβώς βρίσκονται τα παιδιά τους σε πραγματικό χρόνο (η ενημέρωση των τηλεφωνητών ερχόταν από το κέντρο επιχειρήσεων ανά πεντάλεπτο), υπήρχε συνεχής ενημέρωση του κοινού και μέσω social media.
Ήδη από νωρίς στην Τεχνόπολη είχε στηθεί μηχανισμός ανακούφισης των παιδιών, με υπνόσακους, ελαφρύ γεύμα κ.λπ., ενώ στο σημείο βρίσκονταν κοινωνικοί λειτουργοί. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 2.30 το βράδυ, οπότε οι αρμόδιοι μπόρεσαν να ανασάνουν με ανακούφιση. Όπως λέει ο κ. Καστανάκης, «η σοβαρότητά μας απέδωσε καρπούς».