Ευχολόγια για τη βία στα ΑΕΙ


Υλικό για επιπλέον... 

διαβούλευση θα αποτελέσει το πόρισμα της «επιτροπής μελέτης ζητημάτων για την ακαδημαϊκή ειρήνη και ελευθερία», όπως είναι ο τίτλος της και την οποία συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. 
Η επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός της ομότιμος καθηγητής Νομικής ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ειδικότερα, σαν σήμερα πέρυσι δημοσιοποιήθηκε η επιστολή - κραυγή αγωνίας των 471 φοιτητών για τα προβλήματα με τους ναρκομανείς μέσα στο ΑΠΘ. Ακολούθησε η δήλωση του κ. Γαβρόγλου πως «ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη λύση και οι διδάσκοντες, και όχι οι αστυνομικές αρχές». 
Στα μέσα Ιουλίου του 2017 έγινε γνωστό από τον υπουργό Παιδείας ότι θα συστήσει διυπουργική επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τα ΑΕΙ θα μελετήσει τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια και θα προτείνει λύσεις. Τελικά, στις 30 Ιανουαρίου 2018 υπεγράφη από τον κ. Γαβρόγλου η συγκρότηση 12μελούς επιτροπής, στη σκιά των καταγγελιών για ληστείες και κλοπές στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών.
Η επιτροπή –απαρτιζόμενη από εκπροσώπους του υπουργείου, των ΑΕΙ, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος– μελέτησε «ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που αφορούν θέματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ», όπως δηλώθηκε ο σκοπός της. 
«Η αντιμετώπιση των ζητημάτων παραβατικότητας απαιτεί πολιτική βούληση. Αυτά, πάντως, τα φαινόμενα συνιστούν κατάλυση του ασύλου στα πανεπιστήμια» δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Στάθης Ευσταθόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, τα βασικά συμπεράσματα του πορίσματος κινούνται στους εξής άξονες:
• Τα προβλήματα παραβατικότητας αποτελούν πτυχή ενός γενικευμένου κοινωνικού φαινομένου, που έχει αποτύπωμα και εντός των ΑΕΙ, τα οποία άλλωστε αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας.
• Χρειάζεται συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων για την αντιμετώπισή τους.
• Υπάρχουν προβλήματα που συναντώνται στην πλειονότητα των ΑΕΙ και άλλα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα ιδρύματα λόγω κάποιας ιδιαιτερότητάς τους (π.χ. η θέση του ΑΕΙ).
Η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στον κ. Γαβρόγλου καθώς και στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή όσων ορίζει ο νόμος 4485/2017 για το άσυλο. Ο κ. Γαβρόγλου, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, θα παραδώσει το πόρισμα στα αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ για νέα διαβούλευση. 
Ουσιαστικά, το πόρισμα δεν θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αφήνει στα ΑΕΙ να προκρίνουν εκείνα λύσεις, με βάση και τις ιδιαιτερότητές τους. Βεβαίως, μέσα στο εξάμηνο των συνεδριάσεων της επιτροπής, τα ΑΕΙ κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ενώ παρατηρείται ότι στα κεντρικά ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου και το μεγαλύτερο πρόβλημα, η ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας εντός των πανεπιστημιουπόλεων έφερε αποτελέσματα. 
Οι διαδικασίες είναι πολύ αργές, προσδίδοντας στον διάλογο χαρακτήρα επικοινωνιακού τερτιπιού, και ενώ τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να είναι απλώς... ευχολόγια.