Άσκηση ετοιμότητας τα χθεσινά συλλαλητήρια


Ως «άσκηση ετοιμότητας του λαού» για την κάθοδό του, από όλη την...

Ελλάδα, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση φέρει συμφωνία διά της οποίας «θα παραδίδει το ιερό όνομα της Μακεδονίας» στα Σκόπια, ερμηνεύθηκαν από τους οργανωτές τους τα χθεσινά ανά την επικράτεια συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, με επίκεντρο την Αρχαία Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα διεξήχθησαν οι συγκεντρώσεις σε Βέροια, Λάρισα και Ιωάννινα. Ως προς τη μαζικότητά τους, οι εκτιμήσεις των οργανωτών διαφοροποιούνταν από εκείνες αντικειμενικών παρατηρητών.
Ενας «γαλαξίας» οργανώσεων, θρησκευτικών (και όχι μόνο) σωματείων, συλλόγων, παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτών, μητροπολιτών δραστηριοποιείται για τον ξεσηκωμό του κόσμου, αρχής γενομένης από τις χθεσινές κατά τόπους συγκεντρώσεις, με σκοπό να πετύχουν μια μαζική δυναμική παρέμβαση στην Αθήνα εάν χρειαστεί. 
Ηδη μία από τις οργανώσεις που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, και η οποία φέρει την επωνυμία «Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας», ανήγγειλε την οργάνωση «μεγάλου συλλαλητηρίου» στις 8 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην πλατεία Συντάγματος. 
Ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής ήταν εκ των οργανωτών των συλλαλητηρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του χρόνου, διαθέτει έναν περιθωριακό τηλεοπτικό σταθμό, διά του οποίου καλούσε τον κόσμο να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις, ενώ κατόπιν αυτών εξήγγειλε και την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. 
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στην περίπτωση που το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων φτάσει στη Βουλή θα βρισκόμαστε απ’ έξω την ημέρα της επικύρωσης της πρότασης να βροντοφωνάξουμε πως το όνομα Μακεδονία δεν παραχωρείται, δεν παραχαράσσεται, δεν μεταβιβάζεται».
Σε αυτό το πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις όσων εκ των πρωτοστατούντων στις κινητοποιήσεις ρωτήθηκαν από την «Κ» για το επόμενο βήμα, μετά τα συλλαλητήρια. 
«Ολα όσα γίνονται σήμερα είναι μια προθέρμανση για την Αθήνα», είπε ένας εξ αυτών, που ήταν ο ιθύνων νους στις πρόσφατες μεγάλες συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και κουβαλάει εμπειρία από την εποχή της δεκαετίας του ’90 γύρω από τη «λαϊκή διπλωματία» στο Μακεδονικό. 
Ο ίδιος προσέθετε ότι πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή του κόσμου στις χθεσινές συγκεντρώσεις, αναφερόμενος, προφανώς, σε ενδεχόμενη «κάθοδο των μυρίων» στην πρωτεύουσα.
Απουσία, όπως υποστήριζαν όσοι δούλεψαν για τη μαζικοποίηση και επιτυχία των συγκεντρώσεων, ενιαίου κέντρου με κοινή πλατφόρμα, επικράτησε οργανωτικό «αλαλούμ». 
Καθοριστικό ρόλο διαδραματίσαν οι κατά τόπους μητροπολίτες που, εν αντιθέσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, που δήλωνε ότι η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, όχι μόνο έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς τους και παρέστησαν σε αρκετές εκδηλώσεις, αλλά και εκφώνησαν λόγους. 
Στο πλευρό τους και οι κατά τόπους δημοτικοί άρχοντες που διέθεσαν τεχνικά μέσα για την υποστήριξη των συγκεντρώσεων και έδωσαν αυτοδιοικητική κάλυψη, ενώ δήμαρχοι και εκπρόσωποι των περιφερειών ήσαν μεταξύ των ομιλητών. 
Καθοριστική ήταν η συμβολή στην κινητοποίηση του κόσμου σωματείων αποστράτων του στρατού και της αστυνομίας, όπως επίσης και επιχειρηματικών παραγόντων που διέθεσαν χρήματα και οχήματα για τις μετακινήσεις.
«Από άποψη οργάνωσης, οι κινητοποιήσεις βαθμολογούνται κάτω από το μηδέν. Ευτυχώς που έκαναν όλο τον ντόρο τα κανάλια και έμαθε ο κόσμος», έλεγε άλλος παράγοντας του «πατριωτικού κινήματος». 
Καθώς δεν είχε επιλεγεί κεντρική συγκέντρωση σε μεγάλη πόλη ώστε να έκανε «μπαμ» επικοινωνιακά, οι οργανωτές των συλλαλητηρίων ανέδειξαν, για λόγους συμβολισμού, ως σημείο αναφοράς της «πανσπερμίας» των εκδηλώσεων, την Αρχαία Πέλλα, με τους 2.500 κατοίκους, τόπο γέννησης, σύμφωνα με τους ιστορικούς, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Διεθνές ενδιαφέρον
Ενδεικτικό τους διεθνούς ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό και κυρίως το πώς εισπράττει η κοινωνία την κινητικότητα γύρω από την εξεύρεση λύσης αποτελεί η παρουσία ξένων τηλεοπτικών συνεργείων σε αρκετές συγκεντρώσεις στη Βόρεια, κυρίως, Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο του πατριωτισμού αισθήματος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεβασμένο.