Οι τράπεζες έχουν αγοράσει το 50% των ακινήτων που έβγαλαν σε πλειστηριασμό


Γκάζι στους πλειστηριασμούς ...

ακινήτων πατούν οι τράπεζες, έχοντας ήδη προγραμματίσει πάνω από 11.000 ρευστοποιήσεις ακινήτων έως τα τέλη του 2018. 
Η απειλή της επιβολής αναγκαστικών μέτρων δείχνει να αποδίδει, καθώς παράλληλα με την εκρηκτική άνοδο των πλειστηριασμών, με γεωμετρική άνοδο αυξάνονται και οι διακανονισμοί ή οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι οφειλέτες. 
Την τάση αυτή φαίνεται ότι ενισχύει η αποφασιστικότητα που δείχνουν οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αγοράσει τα μισά περίπου από τα ακίνητα που έχουν βγει στο σφυρί, δίνοντας το μήνυμα ότι οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», από το σύνολο των 2.270 ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, οι τράπεζες απέκτησαν τα 1.112 ακίνητα, δηλαδή το 50% αυτών που βγήκαν στο σφυρί. Βασικός στόχος της πολιτικής των τραπεζών να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί είναι να πείσουν ότι το μέτρο των πλειστηριασμών θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα στους μεγαλοοφειλέτες και δεν είναι άσφαιρα πυρά στην όλη επιχείρηση εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών. 
Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται, ακόμη και στις περιπτώσεις που αφορούν διαμερίσματα ή αγροτεμάχια, συνδέονται με μεγάλες οφειλές και δεν αφορούν περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 
Τα στοιχεία των συμβολαιογράφων δείχνουν επίσης ότι οι περιπτώσεις ακινήτων που αφορούσαν πρώτη κατοικία ματαιώθηκαν ύστερα από δικαστική απόφαση και δεν έφτασαν στο τελικό στάδιο του πλειστηριασμού, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αστοχίας.
Την πρακτική της αγοράς από τις τράπεζες ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων ευνοεί και το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», από το σύνολο των 2.270 ακινήτων που έχουν βγει προς εκποίηση, μόλις για τα 195 υπήρξαν τρίτοι αγοραστές. 
Αντιθέτως, για ένα σημαντικό αριθμό, που φθάνει τα 963 ακίνητα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, δηλαδή δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά. Το γεγονός ωστόσο ότι, από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί, οι 607 ματαιώθηκαν δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό οφειλετών, που υπολογίζεται περίπου στο 20%, πειθαναγκάζεται και δείχνει διάθεση συνεννόησης με την τράπεζα, λίγο πριν από την ημερομηνία της αναγκαστικής εκποίησης.
Ο ρυθμός ένταξης νέων πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθιστά απόλυτα εφικτή τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διενέργεια 18.000 πλειστηριασμών εντός του 2018, καθώς ήδη και πριν από την εκπνοή του πρώτου εξαμήνου οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί φθάνουν τους 11.050. 
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα φτάσουν τους 40.000 από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων, στόχος που αναμένεται να ξεπεραστεί. 
Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που δείχνουν γεωμετρική άνοδο, μήνα με τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τους 48 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, ο αριθμός τους τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε στους 229 και στη συνέχεια πενταπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 936 τον Μάρτιο και τους 1029 τον Απρίλιο