Την ακύρωση της ...
αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων επιχειρεί εκ νέου η ΑΔΕΔΥ η οποία εξήγγειλε αποχή και από τη φετινή διαδικασία παροτρύνοντας αξιολογητές και αξιολογούμενους να μη συμμετέχουν.
Προκειμένου να παρακαμφθεί ο «σκόπελος» και να αποφευχθεί επανάληψη των περυσινών φαινομένων που είχαν ως αποτέλεσμα την επί της ουσίας ακύρωση της αξιολόγησης στους δήμους (σ.σ. στα υπουργεία η συμμετοχή πλησίασε το 70%), το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης θεσμοθέτησε την ηλεκτρονική διεξαγωγή της μέσω πλατφόρμας.
Παράλληλα από πέρυσι έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση «δικλίδες ασφαλείας» για την απρόσκοπτη διενέργεια της διαδικασίας, οι οποίες, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι «ανθεκτικές».
Επί του παρόντος, η αρμόδια υπουργός Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εμφανίστηκε βέβαιη ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά –και μάλιστα με ευρεία συμμετοχή των υπαλλήλων–, ενώ άφησε «παράθυρο διαλόγου» προς την ΑΔΕΔΥ σημειώνοντας ότι το υπουργείο «είναι πάντοτε ανοιχτό στον διάλογο για όλα τα θέματα που απασχολούν τη δημόσια διοίκηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των συνδικαλιστών, οι οποίες τελικώς απέβησαν «άκαρπες» και είχαν ως αποτέλεσμα την κήρυξη νέας αποχής από την ΑΔΕΔΥ.
Εντός της εβδομάδος πάντως, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα κηρύσσει την έναρξη της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα αφορά τις «επιδόσεις» τους για το 2017, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό αλλά και τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Προκειμένου να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που «ορθώνει» η αποχή της ΑΔΕΔΥ, ήδη από πέρυσι, όταν σημειώθηκε η πρώτη σύγκρουση μεταξύ υπουργείου και συνδικαλιστών επί του θέματος, η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει σειρά μέτρων με σκοπό να διασφαλίσει τη διενέργεια της αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, βάσει του σχετικού νόμου η αξιολόγηση θεωρείται έγκυρη ακόμα και αν συμμετέχει σε αυτήν ένας εκ των δύο αξιολογητών.
Εφόσον και οι δύο αξιολογητές επιλέξουν να απέχουν, τότε το φύλλο της αξιολόγησης μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από τον υπάλληλο. Στις ρυθμίσεις «ασφαλείας» που ψηφίστηκαν περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει αποκλεισμό από τις κρίσεις προϊσταμένων όσων υπαλλήλων δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση.
Η τελευταία αυτή διάταξη αποτέλεσε και το βασικό «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου και ΑΔΕΔΥ, με την τελευταία να ζητεί την απόσυρσή της και την ηγεσία του υπουργείου να σημειώνει ότι «εάν λυθεί η αποχή, η επίμαχη διάταξη δεν έχει πεδίο εφαρμογής».