«Η σημερινή συνάντηση μας ...
έδειξε ότι, παρόλο που η σχέση μας πέρασε από δύσκολες στιγμές, στους τομείς όπου συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε καλά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, συνοψίζοντας αυτά που εξελίχθηκαν χθες το απόγευμα, όπου κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι επικεφαλής της Ενωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασικό μήνυμα από τη χθεσινή συνάντηση, για την οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε διαρραγή των ευρωτουρκικών σχέσεων, ήταν ότι κάτι τέτοιο απεφεύχθη και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τις βασικές συνιστώσες και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας τους, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία ή συμβιβασμός στα πολλά εκκρεμή ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στα σύνορα στον Εβρο και εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, στην εικοσάλεπτη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.
Ο κ. Ερντογάν τού απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».
Ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση από την Αγκυρα πολιτών της Ε.Ε., αλλά και για το Αφρίν της Συρίας.
Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά μέσα στη δική της ΑΟΖ. «Είναι σημαντικό για τον κοινό στόχο μας, την επανένωση της Κύπρου, που θα ωφελήσει και τους δύο πληθυσμούς στο νησί, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ευρωτουρκικές σχέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχουν τρία θέματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα Τουρκία και Ευρώπη. «Σημαντικό είναι να συγκεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν, όπως την ενέργεια, την αντιτρομοκρατία και τη μετανάστευση», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αναγκαία βήματα για την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. «Σήμερα έγινε ένα βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Ε.Ε.», είπε και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία να αφήσει πίσω της «τη δύσκολη σχέση της με την Ενωση».
Ο ίδιος ανέφερε πως η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να επιλύσει το μεταναστευτικό. Πρόσθεσε ότι από τα πρώτα 3 δισ. ευρώ που η Ε.Ε. είχε δεσμευθεί να δώσει για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, έχει λάβει μόλις 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το επόμενο πακέτο θα εκταμιευθεί άμεσα.
Ο κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες και είπε ότι η Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα για την απελευθέρωση της βίζας «το συντομότερο δυνατόν».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό είναι ένα θέμα που παραμένει εκκρεμές και δεν πρέπει να διαταράξει την εμπιστοσύνη που έχουν οι Τούρκοι πολίτες προς την Ε.Ε. «Το να αποκλείει η Ε.Ε. την Τουρκία από τη διεύρυνσή της είναι τεράστιο λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.