Για πολιτικό χρήμα ...
ψάχνουν τώρα οι εισαγγελείς Διαφθοράς, προκειμένου να ενισχυθούν τα στοιχεία της δικογραφίας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αδίκημα που, αν επιβεβαιωθεί, θα προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην υπόθεση της Novartis, καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων βάλλονται για ατεκμηρίωτες αναφορές σε σχέση με πολλά πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία οι εισαγγελείς Διαφθοράς, με επικεφαλής την κ. Ελένη Τουλουπάκη, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον έλεγχο λογαριασμών για συμβούλους και συνεργάτες πολιτικών, για εταιρείες τις οποίες και οι αμερικανικές αρχές έχουν εντοπίσει ως οχήματα παράνομων πληρωμών αλλά και στον ρόλο φυσικών προσώπων, όπως πρώην γ.γ. και πρωτίστως στους μετέχοντες στις επιτροπές που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων.
Δικαστική πηγή διευκρίνιζε πάντως, χθες, πως σε αυτή τη φάση της έρευνας και από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δεν έχουν εντοπιστεί χρήματα που να συνδέονται με πολιτικό πρόσωπο.
Η ίδια πηγή προσέθετε ότι δεν υπάρχει στα χέρια των ελληνικών εισαγγελικών αρχών ηχητικό ντοκουμέντο ή βίντεο από το οποίο να προκύπτει χρηματισμός πολιτικού, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν ενδείξεις για πολιτικό χρήμα, σε αυτό άλλωστε κατατείνουν οι εισαγγελικές έρευνες.
Προς ανεύρεση πολιτικού χρήματος, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει σειρά δικαστικών αιτημάτων συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές για το άνοιγμα λογαριασμών εταιρειών, φυσικών προσώπων και συνεργατών πρώην υπουργών, ενώ ανάλογο αίτημα έχει σταλεί και στην Κύπρο.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ελβετικές αρχές έχει ζητηθεί και το άνοιγμα των λογαριασμών της Novartis στην τράπεζα UBS, λογαριασμοί για τους οποίους έχει κάνει λόγο και ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Παράλληλα, αιτήματα έχουν υποβληθεί για άνοιγμα λογαριασμού της εταιρείας τον οποίο, κατά την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, διαχειριζόταν προσωπικά ο Κ. Φρουζής μέχρι ποσού ενός εκατομμυρίου.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που συνοδεύουν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, δικαστική πηγή διευκρίνιζε ότι υπάρχουν και στη δικογραφία στη Βουλή έγγραφα για κυβερνητικές ενέργειες ή αποφάσεις που συμπίπτουν με τα αναφερόμενα από τους μάρτυρες, για τους οποίους σημείωσε ότι είχαν «τσεκαριστεί» ακόμα και ψυχολογικά πριν καταθέσουν και προσέθεσε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη λήψη των καταθέσεων και ότι έχουν τύχει της εγκρίσεως του αρμοδίου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ενδιαφέρον αποκτά, πάντως, για την υπόθεση η αποκάλυψη πως η γραμματέας του κ. Κ. Φρουζή στη Novartis έχει εξεταστεί με ονοματεπώνυμο χωρίς προστασία μάρτυρα ήδη από την επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και προσήλθε μάλιστα και χθες σε συμπληρωματική κατάθεση.
Επίσης, είναι σημαντικό το στοιχείο ότι οι έρευνες για την υπόθεση της Novartis σε πολλές πτυχές τους φαίνεται να αφορούν τα ίδια πρόσωπα με την έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ στοιχεία από την υπόθεση φθάνουν και ερευνώνται σε άλλες υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers, ενώ οι έφοδοι συνεχίζονται και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί αναλύεται και συνεκτιμάται.
Σε ό,τι αφορά τον Κ. Φρουζή, πρώην ανώτατο στέλεχος της Novartis, για τον οποίο έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, εμφανίστηκε ο ίδιος ενώπιον του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου και ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού μέτρου, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να αποδείξει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης την αθωότητά του.
Πρόταση νόμου ΑΝΕΛ χωρίς αντίκρισμα
Τη μη υπαγωγή του αδικήματος της δωροληψίας στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε να διερευνάται από την τακτική Δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει μεσολάβηση της Βουλής ή και να τυγχάνει «παραγραφής», ζητούν οι ΑΝΕΛ με πρόταση νόμου που κατέθεσαν χθες.
Ειδικότερα, με την πρόταση που υπογράφει πρώτος ο Π. Καμμένος –ακολουθούν οι υπογραφές των λοιπών οκτώ βουλευτών των ΑΝΕΛ– προτείνεται να υπάρξει προσθήκη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών: «Το έγκλημα της δωροληψίας του άρθρου 235 του ποινικού κώδικα, τελούμενο από το μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργό, δεν συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του».
Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο του προαναφερόμενου νόμου αναφέρονται τα εξής: «Πλημμελήματα ή κακουργήματα που τελούνται από υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται από το κατ’ άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμα κι αν ο υπουργός έχει παύσει από την ιδιότητα αυτή».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συγκυβερνώντες σημειώνεται: «Πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής».
Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται πως η πρόταση νόμου, ακόμα και αν τυχόν ψηφιστεί, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, οπότε και δεν θα μπορέσει να επηρεάσει την εν εξελίξει διαδικασία για την υπόθεση.