Τουρκοκυπριακή παρέμβαση για ΑΟΖ: «Οι φυσικοί πόροι είναι κοινός πλούτος»


Με ένα ανακοινωθέν, το οποίο ...

φέρει την υπογραφή του εκπρόσωπου τύπου, Μπαρίς Μπουρτζού, προβάλλει την δική του γραμμή το «Προεδρικό» του Μουσταφά Ακιντζί στο ζήτημα της ΑΟΖ.

«Οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται στα περίχωρα της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος μας. Όπως επισημάνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε σχετικές εκθέσεις, αυτός ο πλούτος πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, στα πλαίσια συνεργασίας. Ο Πρόεδρος μας, ο κ. Μουσταφά Ακιντζί ανέκαθεν υπογράμμιζε την σημασία του θέματος. Ο ίδιος ζήτησε την μελέτη του ζητήματος από πολιτική άποψη στο τραπέζι των συνομιλιών και από τεχνική σε μια ειδική επιτροπή. Ο ηγέτης της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, κ. Αναστασιάδης απέρριψε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού», τονίζει το τουρκοκυπριακό ανακοινωθέν.

Στην συνέχεια, το ανακοινωθέν υπογραμμίζει τα εξής: «Με κίνδυνο να σαμποτάρει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Αναστασιάδης επέμενε στην λανθασμένη στάση του και τις τελευταίες ημέρες, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και της Τουρκίας, (η ελληνοκυπριακή πλευρά) δηλώνει ότι θα καθορίσει μονομερώς τις συντεταγμένες της ΑΟΖ στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, σε συνεργασία με την Ελλάδα.
Αυτή η στάση παρασέρνει το νησί μας και την περιοχή μας σε νέες εντάσεις. Η ανεύθυνη και μονομερής στάση της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, είτε για προεκλογικούς λόγους, είτε για άλλους λόγους, θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές».

«Βήματα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων»

Το τουρκοκυπριακό ανακοινωθέν συνεχίζεται με τις εξής δηλώσεις: «Επωφελούμενη μονομερώς από το γεγονός ότι είναι (διεθνώς) αναγνωρισμένη, η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου επιχειρεί να μεταφέρει την λύση του Κυπριακού από το τραπέζι των συνομιλιών σε άλλα πεδία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ε/κ πλευρά, σε πλατφόρμες που δεν βρίσκονται οι συνομιλητές της, οι τ/κ, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, όπως στην περίπτωση του κεφαλαίου της “ασφάλειας και εγγυήσεων”, στην Τέταρτη Σύνοδο των Med7 της Ε.Ε. Τέτοιου είδους βήματα δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες της επίλυσης του Κυπριακού και παρασέρνουν αυτές τις προσπάθειες σε αδιέξοδο. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, πλέον είναι αναπόφευκτα τα βήματα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων των τ/κ».

Τέλος, το ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με τις εξής επισημάνσεις: «Στα πλαίσια των σχετικών συμφωνιών της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και υπό το φως των πορισμάτων του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το νέο πλοίο γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία(Deepsea Metro-2), μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων προετοιμασιών, θα περάσει στο στάδιο της πράξης και θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο. Αυτή η εξέλιξη είναι το φυσικό αποτέλεσμα της κατάστασης που βιώνουμε».