Υψηλοί πολιτικοί τόνοι και κινήσεις τακτικής για το όνομα της ΠΓΔΜ


Την ίδια στιγμή που οι ...

διαρροές συνεχίζονται και διεθνή δημοσιεύματα έρχονται να εμφανίζουν ως δεδομένη τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων στον όρο «Νέα Μακεδονία», στην Αθήνα η πολιτική παρτίδα σκάκι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένο όνομα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μια ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με σοβαρό τρόπο ώστε τους επόμενους μήνες να καταφέρουν να καταλήξουμε σε μια λύση ενός προβλήματος που μας ταλαιπωρεί 25 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας το Μαξίμου ότι «έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ», και κάνοντας λόγο για θέατρο σκιών, αλλά και για προσπάθεια του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου «να κρατηθεί στην καρέκλα του». 
«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση. Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε για να  κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Όπως λέει κι ο ελληνικός λαός δεν  έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή» όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι στο Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προυποθέσεις:
1. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
2. Ενα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
3. Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων
Εξυπακούεται ότι η αποκήρυξη αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω διμερούς συμφωνίας, ενώ είναι επίσης αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ, προσθέτουν πηγές της Πειραιώς. 
Διόλου δεδομένη η στάση της Ν.Δ., δεν υπάρχει απαγορευτικό προς βουλευτές
Ως προς τη στάση της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», ενώ συμπλήρωσε ότι «ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα αν δεν εκπληρωθούν και οι άλλες πρυποθέσεις». Ενδεικτική, πάντως, των τάσεων που υπάρχουν είναι και η απάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. στο ερώτημα εάν υπήρξε «απαγορευτικό» προς τους βουλευτές για τη συμμετοχή του σε συλλαλητήρια, «δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση ή εντολή σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε κάποιο συλλαλητήριο».
Τζανακόπουλος: Δεν θα προκαλέσει πρόβλημα ο Καμμένος
Την ίδια ώρα που στελέχη των ΑΝΕΛ επαναλάμβαναν ότι δεν θα ψηφίσουν λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Τζανακόπουλος σχολίαζε πως «αυτό που προέχει είναι στο πλαίσιο των θέσεων που αποτελούν εθνικό κεκτημένο από το 2007-8 να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις με τους γείτονες», προσθέτοντας πως ο υπουργός Άμυνας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκαλέσει οιοδήποτε πρόβλημα εάν υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της λύσης.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει ούτως ή άλλως την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση και κάλεσε αιχμηρά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ονοματολογικό.
Απαντώντας στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στηρίζει την εθνική γραμμή του 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε αιχμηρά πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να διευκρινίσει εάν μιλά εξ ονόματος ολόκληρου του κόμματός του.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πει εάν με την τοποθέτησή του συμφωνούν στελέχη όπως ο Αντώνη Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.