Βουλή: Προβληματισμός και εντός ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16


Αιτία για άσκηση πίεσης ...

ελεγκτικού χαρακτήρα από την αντιπολίτευση, αλλά και έκφρασης εντονότατου προβληματισμού στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα του κόστους που θα συνεπάγεται για την Ελλάδα η υλοποίηση προγράμματος επιχειρησιακής αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, όπως φάνηκε απόψε στη Βουλή, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο κ. Π. Καμμένος και τις όποιες απαντήσεις επιχείρησε να δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας, ο οποίος και τελικώς επικαλούμενος το γεγονός ότι η επίσημη αμερικανική έγγραφη απάντηση περί το συνολικό κόστος αναμένεται μετά τις 2 Νοεμβρίου, ουσιαστικά επιχείρησε να παραπέμψει για το αμέσως προσεχές μέλλον τη συζήτηση για τον πυρήνα του επίμαχου ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη πρωθυπουργική επίσκεψη στις ΗΠΑ, ήταν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δημοσίως αναφέρθηκε στο ποσό των 2,4 δισ δολαρίων.
Χρειάζεται να γίνει ευρύτερη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ακόμα και σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και της Επιτροπής Εξοπλιστικών, είπε σε παρέμβασή του ο κ. Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). Σημειώνοντας ότι η εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες ως προς τους εξοπλισμούς, αξιοσημείωτο είναι –μεταξύ άλλων- ότι άφησε και αιχμές ως προς τον τρόπο που ανακοινώθηκε από αμερικανικού εδάφους το ύψους του κόστους του προγράμματος: «Το πώς ανακοινώθηκε σηκώνει μεγάλη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν για χρόνια εστία σκανδάλων και διαφθοράς, είπε από την πλευρά του ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης και συνέχισε: «Εχει την ευκαιρία η παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας, αξιοπιστίας. 
Είναι η τωρινή, μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να δοθεί ένα ισχυρότατο μήνυμα στους πολίτες που ακούν φήμες. Δεν μας επιτρέπεται η παραμικρή υπόνοια κακής διαχείρισης». 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ξυδάκης συμπλήρωσε: «Κάνω έκκληση προς ηγεσία υπουργείου και την κυβέρνηση: οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας για τη χώρα. Να τεθεί στους εταίρους, όπως συνέβη με το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα που έχουν οι δαπάνες για μεταναστευτικό, έτσι και γίνει και με τις αμυντικές».
Νωρίτερα, ενημέρωση και συζήτηση για το «πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός», ζήτησε και ο κ. Χρ. Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ).
Θετικοί στην αναβάθμιση των μαχητικών, αλλά με πολλές απορίες αναφορικά με το κόστος, εξαιτίας και των κυβερνητικών χειρισμών και των έως χθες δημοσίων τοποθετήσεων επί του ζητήματος από πλευράς του κ. Καμμένου, δήλωσαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.
«Τα όσα έχει ως τώρα αναφέρει ο κ. Καμμένος δεν είναι ακριβή. Πόσα θα αναβαθμιστούν; Θα υπάρξει αμερικανική βοήθεια; Θα υπάρξει συμπαραγωγή από ελληνική αμυντική βιομηχανία;», αναρωτήθηκε ο κ. Αθ. Δαβάκης (ΝΔ).
Εκ μέρους της ΔΗΣΥ μιλώντας, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε υπό το πρίσμα αυτό ενημέρωση αναφορικά με το σύνολο των προτεραιοτήτων που θέτουν τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς τους εξοπλισμούς, ενώ ως προς το πιθανολογούμενο κόστος σχολίασε: «Υπάρχει μια ακαταστασία (ενν. εξαιτίας των διαφόρων «εκδοχών» που έχουν ακουστεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας). Θέλουμε επίσημη απάντηση».
«Να δούμε πόσα αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν. Υπάρχει λίγη ασάφεια ως προς το κόστος.  υπουργός να πει πόσα θα εκσυγχρονιστούν, πότε θα είναι έτοιμα επιχειρησιακά, αν θα υπάρξει ελληνική προστιθέμενη αξία από δική μας αμυντική βιομηχανία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).
Στην τοποθέτησή του ο κ. Βίτσας αφού σημείωσε ότι η αμερικανική πρόταση επισήμως δεν έχει σταλεί στην Αθήνα, ουσιαστικώς αφορά 2,204 δισ δολάρια για 123 μχητικά αεροσκάφη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε πως οι συζητήσεις που θα γίνουν από τις αρχές του επόμενου μήνα θα αφορούν τον αριθμό των μαχητικών που θα αναβαθμιστούν και όχι ποιοτικά στοιχεία και το είδος της αναβάθμισης. Για το επίμαχο ζήτημα, ο κ. Βίτσας είπε συγκεκριμένα:
«Λέμε ότι με βάση τα άλλα που έχουμε κάνει, αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1,100 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα τα δώσουμε; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε. Παίρνοντας τον σημερινό προϋπολογισμό εξοπλιστικών και με προβολή την επόμενη δεκαετία που έχουμε αυτή τη στιγμή. Πόσα έχουμε αυτή τη στιγμή; 
Έχουμε 5 δισ. με σημερινές τιμές. Δεν θα πάμε να ζητήσουμε παραπάνω. Πόσα περίπου από αυτά είναι αναγκαία για τη συντήρηση και επιμέρους αναβαθμίσεις; Πόσα είναι για τα F-16; Τόσα. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; 
Εάν θα έχουμε αναβαθμίσει από το 2019 και μετά 16 με 20 F-16 στη λογική θα αναβαθμίσουμε έναν αριθμό κοντά στο 100, θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου ως το 2023 - 2024. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουμε πετύχει μια πολύ καλή απαίτηση και θα πετύχουμε ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα».
«Ευχαριστούμε, κύριε υπουργέ, γιατί μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος της άγνοιας», σχολίασε αμέσως ο κ. Ν. Φίλης.