Ανυποχώρητος ο Πουτζδεμόν: «Η Καταλωνία δεν θα δεχθεί τα σχέδια της Μαδρίτης»


Ο ηγέτης της Καταλωνίας ...

Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης έναντι της Καταλωνίας είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» που έχουν δεχθεί οι καταλανικοί θεσμοί από την εποχή της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο.
Ο λαός της Καταλωνίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από το καταλανικό κοινοβούλιο να συνεδριάσει, ώστε συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε συγκεκριμένα. 
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του κράτους δικαίου», συμπληρώνοντας ότι η Καταλωνία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών. 
Σύμφωνα με τον Πουτζδεμόν, η κυβέρνηση της Καταλωνίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του, απευθύνθηκε και στους Ευρωπαίους πολίτες στα αγγλικά, τονίζοντας πως οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές «βρίσκονται σε κίνδυνο» στην Καταλωνία. 
«Πραξικόπημα» η απόφαση Ραχόι
Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να οργανώσει νέες εκλογές ισοδυναμεί με «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Καρμέ Φορκαντέλ. 
«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε κατα τη διάρκεια ομιλίας της που μεταδόθηκε τηλεοπτικώς. 
«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, την υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλωνίας», είπε χαρακτηριστικά. 
Στους δρόμους 450.000 Καταλανοί
Καθώς η καταλανική κρίση βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ανακοινώνει την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλώνίας, η αντίδραση στην τελευταία δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της. 
Συγκεκριμένα, συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της καταλανικής πρωτεύουσας, ενώ έλαβε χώρα και μία ογκώδης διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 450.000 άτομα, φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».
Συγκεκριμένα, ο Κάρλες Πουτζδεμόν ετέθη επικεφαλής της διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, οι οποίοι κατηγορούνται για «στασιασμό».
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Μέσα στην εβδομάδα, απείλησε με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το άρθρο 155.
Η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για «εξέγερση», εάν κάνει πράξη την προαναγγελία του, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Η  συγκεκριμένη κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.
Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλωνίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της». «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.
Χθες, ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε, δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης...με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».
Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζδεμόν προς την ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό. Ενδεικτικά, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.