Αναδίπλωση ΔΝΤ για τις τράπεζες μετά την ευρωπαϊκή κινητοποίηση


Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε, τελικά, το ...

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά την απαίτησή του να διενεργηθεί έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR), όπως προκύπτει από τις δηλώσεις χθες του Πόουλ Τόμσεν σε συνέδριο των Financial Times στο Λονδίνο. 
Ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει στην ανάδειξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους.
Ο συμβιβασμός δεν ήρθε εύκολα. Προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο επαφών με πρωταγωνιστή τον Μάριο Ντράγκι, που έριξε το βάρος του ονόματός του, προκειμένου να μην εξελιχθεί η υπόδειξη του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. 
Καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν ένα άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο, με απώλειες των τιμών των μετοχών τους που έφτασαν το 35%, τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας - Φρανκφούρτης - Ουάσιγκτον, αλλά και Παρισιού άναψαν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη. Την ίδια μέρα επικοινώνησε μαζί της και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, βεβαίως, είχε προηγουμένως κινητοποιήσει όλο το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συμμερίστηκε τις ανησυχίες του. 
Ο κ. Στουρνάρας είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέσει το θέμα στην ΕΚΤ από τον Ιούλιο, όταν ο Πόουλ Τόμσεν ανέδειξε, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέμα AQR και από τότε ο Μάριο Ντράγκι άρχισε να κινείται αθόρυβα. Μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης όλο αυτό το διάστημα σήκωσε, κατά τις πληροφορίες, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. 
Τις τελευταίες μέρες υπήρξε νέα επαφή Στουρνάρα με Ντράγκι για το θέμα, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας επικοινώνησε και με τον παλιό του γνώριμο, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Πόουλ Τόμσεν, σε μια όχι ευχάριστη, κατά τα φαινόμενα, συζήτηση. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας είχε συνομιλήσει για το ίδιο θέμα και με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.
Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός, καθώς όχι μόνο οι τιμές των μετοχών κατρακυλούσαν, αλλά και η αξιολόγηση έδειχνε να απειλείται. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί και το Σαββατοκύριακο με τον Μάριο Ντράγκι. 
Eπίσης, σύμφωνα με τις πηγές, χρησιμοποιήθηκε και το «γαλλικό κλειδί», με τον κ. Τσακαλώτο να ζητεί την υποστήριξη του Γάλλου ομολόγου του Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε κι αυτός με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατόπιν όλων αυτών, το θέμα έληξε με συμβιβασμό του ΔΝΤ, τον οποίο ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την Τετάρτη στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Από τα χείλη του αρμοδίου στελέχους του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, έγινε γνωστό χθες το πρωί ότι το ΔΝΤ «δεν έχει καμία ανησυχία για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα». 
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν, «το θέμα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι πως υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσοπρόθεσμα». 
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι το Ταμείο πρότεινε επικαιροποίηση του AQR του 2015. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα αντιπρότεινε, συνέχισε, επίσπευση των στρες τεστ και στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να εκτιμηθεί κατά πόσον η υφιστάμενη στρατηγική είναι επαρκής για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. 
«Θεωρούμε», καταλήγει η δήλωση του κ. Τόμσεν, ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε την ακριβή μεθοδολογία με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Στο ίδιο πνεύμα και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, είπε χθες ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ταμείου βρίσκεται στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπάρχει μεταστροφή του Ταμείου, λέγοντας ότι είναι πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και στόχος του είναι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο μονοπάτι.