Μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο, ακόμη συσκέπτονται


Ενώ συμπληρώνεται μία ...

εβδομάδα από τη βύθιση του μοιραίου δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2» και ενω διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος παραλιών που έχουν ρυπανθεί, το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «συγκροτείται συντονιστικό όργανο».
Σημειώνεται ότι επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου που συγκροτήθηκε το Σάββατο δεν ετέθη ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη εμφανίστηκε για πρώτη φορά επισήμως το θέμα της χρηματοδότησης της απορρυπαντικής επιχείρησης, ενω στην ατζέντα απαριθμούνται θέματα που θα περίμενε κανείς να έχουν τεθεί εδώ και μία εβδομάδα.
Παρατίθεται αναλυτικά το δελτίο τύπου του υπουργείου που δημοσιεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου:
«Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γενικού Γραμματέων Ναυτιλίας κ. Διονύση - Χαράλαμπου Καλαματιανού, Λιμένων κ. Χρήστου Λαμπρίδη, καθώς  και της ηγεσίας του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. 
Έγινε γνωστό ότι από χθες έως σήμερα  το μεσημέρι είχαν αντληθεί 500 κυβικά βαρέως πετρελαίου από το φορτίο του ναυαγισμένου «Αγία Ζώνη 2».  Αφού παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα της κατάστασης και με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των χερσαίων, αλλά και των θαλάσσιων μέσων απορρύπανσης,  της καλύτερης εποπτείας της επιχείρησης από τις δυνάμεις του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τη πλήρη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και την έγκαιρη και ακριβή ενημέρωση του κοινού, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Ορίστηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπεύθυνοι σε κάθε γεωγραφικό τομέα που περιλαμβάνει τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι, σε εικοσιτετράωρη βάση, συνοδευόμενοι από στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., θα επιτηρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία και θα κρίνουν επιτόπου τις εκάστοτε ανάγκες.
2. Συγκροτήθηκε Συντονιστικό Όργανο με επικεφαλής τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τη συμμετοχή του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχου Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, κ. Δημοσθένη Μπακόπουλου, του Β’ Υπαρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., κ. Παναγιώτη Παρασκευά, του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά, Αρχιπλοίαρχου ΛΣ Κωνσταντίνου Λεοντάρα, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου ΥΝΑΝΠ, Αντιπλοίαρχου ΛΣ Νίκου Λαγκαδιανού, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Αντιπλοίαρχου ΛΣ Στυλιανού Μαρκουλάκη και του Λιμενάρχη Σαρωνικού, Αντιπλοίαρχου ΛΣ Ευάγγελου Σκιαδά. Στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού θα καλούνται, επίσης, εκπρόσωποι του πρώτου και του δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ορισθέντες γεωγραφικοί τομεάρχες του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και εκπρόσωπος της αναδόχου αντιρρυπαντικής εταιρείας.
3. Το Συντονιστικό Όργανο θα συνεδριάζει καθημερινά, λαμβάνοντας υπόψη του επίκαιρα δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα ρύπανσης και τις διαθέσιμες δυνάμεις που επιχειρούν. Στόχος του Συντονιστικού θα είναι η έγκριση των καθημερινών σχεδίων απορρύπανσης που καταθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η αξιολόγηση του αποτελέσματος των επιχειρήσεων και η ανάληψη επιπλέον δράσεων όπου καν αν χρειαστεί. 
Το Συντονιστικό θα λειτουργεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας από την κείμενη νομοθεσία για εποπτεία, αξιολόγηση και άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος, του κοινού και του δημοσίου συμφέροντος εν γένει.  
4. Συμφωνήθηκε να λαμβάνει χώρα καθημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του ΥΝΑΝΠ, έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών και την υφιστάμενη κατάσταση να είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.
Ακολούθησε νέα σύσκεψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ με εκπροσώπους των Δήμων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταγραφούν τα κατά τόπους προβλήματα, και να γίνουν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.
Τα ζητήματα που ετέθησαν ήταν:
1. Η ενίσχυση των συνεργείων απορρύπανσης, σε προσωπικό και μέσα.
2. Η διαδικασία για την καταγραφή, την αποτίμηση της ζημιάς και τις αποζημιώσεις
3. Η διευκρίνιση κατά πόσον η ρύπανση είναι μόνο από το Αγία Ζώνη 2 ή και από το Blue Star Πάτμος.
4. Ο αποτελεσματικότερος  συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τις εταιρίες απορρύπανσης.
5. Ενημέρωση για την πιθανή κίνηση της πετρελαιοκηλίδας με βάση τον καιρό.
6. Η διαχείριση των αποβλήτων που συλλέγονται.
7. Η ενημέρωση από αρμόδια όργανα για το που επιτρέπεται η κολύμβηση και η αλιεία και για την ποιότητα των νερών.
8. Οι δαπάνες για την απορρύπανση των ακτών.
Η ηγεσία του Υπουργείου  διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί δείγματα από παντού και ότι έχουν σταλεί για ανάλυση ώστε να λυθούν απορίες για το ποιο πλοίο ρύπανε.  Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα διαταχθεί έρευνα και για την ρύπανση στο Πέραμα και για  τη μεταφορά του Blue Star Πάτμος. Είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή στο ΥΝΑΝΠ βρίσκονται επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να κάνουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ενώ στον έλεγχο της ποιότητας των νερών έχουν εμπλακεί το ΕΛΚΕΘΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δεσμεύτηκε ότι θα σταλεί στους Δήμους κάθε ενημέρωση που έχει το ΥΝΑΝΠ. Ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος εξήγησε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία (ΚΥΑ) για τη διαχείριση των αποβλήτων.  Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα δώσει στους εκπροσώπους των ΟΤΑ οδικό  χάρτη των ενεργειών  που απαιτούνται για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε νέα σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Δήμων και της Περιφέρειας. Πρότεινε επίσης και η πρόταση έγινε δεκτή, να γίνει νέα σύσκεψη με τους Δημάρχους την Τρίτη. Κάλεσε τους Δημάρχους σε επίσκεψη του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού από τη θάλασσα, με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.   
Όπως έγινε γνωστό θα αναζητηθεί μέσω του ΟΑΕΔ εξειδικευμένο στην απορρύπανση προσωπικό για να διατεθεί στις εταιρίες καθαρισμού.  Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι γίνεται αγώνας μεγάλος για την καταπολέμηση της ρύπανσης και ότι  γι αυτό απαιτείται, συνεργασία και συνεννόηση.   Αποφασίστηκε να συσταθεί συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΛΣ, των ΟΤΑ Λ.Σ και των εταιριών απορρύπανσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι , ή αντιδήμαρχοι από τους Δήμους: Ελληνικού – Αργυρούπολης, Κορωπίου, Πειραιά, Σαλαμίνας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γλυφάδας, Φαλήρου, Περάματος και Αλίμου. Συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος , ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Στη συνέχεια έφτασε στο ΥΝΑΝΠ ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου  Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος, με τη συνοδεία του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του ΓΓ Ναυτιλίας Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού και του Αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Αντιναύαρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη, επισκέφτηκε το σημείο του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη 2» και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου».