Τις επιλογές της ...
κυβέρνησης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, τονίζοντας την σημασία ολοκλήρωσης της Γ' αξιολόγησης «με μεγάλη ταχύτητα».
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου ενώ, ως προς το χρόνο των εκλογών, έδωσε την αυτονόητη απάντηση ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει θέμα συντονισμού στην κυβέρνηση και εάν ένας ανασχηματισμός θα αποτελούσε μέσο επίλυσης του προβλήματος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ήταν εμφανές σε όλους και ότι πρέπει να είναι εμφανές σε όλους ότι την βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δεν έχει η κυβέρνηση αλλά η διαφωνία μεταξύ των εταίρων.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού, αλλά η προσπάθεια που καταβάλεται, πραγματοποιείται σε δυσκολες συνθήκες.
«Σε σχέση με την Γ' αξιολόγηση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στα πλαίσια της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την Αθήνα, δηλαδή την συμφωνία του στη σημασία της ταχύτητας και την επισήμανση του ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρέπει να έρθουν με καλή πίστη, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να προκύπτουν ζητήματα έξω από αυτήν. «Το ζήτημα αφορά την επιτυχία της Ευρώπης και την δυνατότητα της να ξεπεράσει την κρίση. Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι το τέλος της ευρωπάικής κρίσης», είπε ο πρωθυπουργός.
Ως προς τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου και το ελληνικό χρέος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το θετικό της χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι αυτός δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά στο εσωτερικό σε αντίθεση με το εξωτερικό - γεγονός που έχει καταγραφεί με την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους πιστοληπτικούς οίκους και την έξοδο της χώρας στις αγορές.
«Δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος μόνο ως πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα ως τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αποπληρώνει τις χρηματοπιστωτικές της ανάγκες», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω συμφωνία κατέστησε τους εταίρους της Ελλάδας «συνεταίρους στην προοπτική της ανάπτυξης». «Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ», τόνισε ο ίδιος.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την ελάφρυνση των αδυνάτων.
«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας. Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
«Η φιλοδοξία μου δεν είναι να αντιγράφω»
Σε σχέση με το άρθρο του, που δημοσιεύθηκε για τη συμπλήρωση 43 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «μάλλον έγραψε κάτι σημαντικό για να ενόχλησε τόσους πολλούς».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. «Αυτό που ενόχλησε ήταν η παράγραφος για μία ομοιότητα», τόνισε ο ίδιος. «Όχι ομοιότητα δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της περιόδου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη», εξήγησε.
«Εκλογές στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019»
Σχετικά με το χρόνο των εκλογών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εχουμε κουραστεί να απαντάμε στο πότε θα γίνουν εκλογές, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι». «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, η χώρα έχει ανάγκη από ανάκτηση της εμπιστοσύνης και γι' αυτό εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας το φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε.
Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα περιείχε αιχμές για τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για τον οποίο σημείωσε ότι «ο ρόλος του είναι να συνεργάζεται και να υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική». «Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και όταν δεν το κάνει μάλλον τότε δεν έχουμε το αυτονόητο και όχι όταν το επιχειρεί», είπε μάλιστα διευκρινιστικά.
Τέλος, σε ερώτηση για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και τις συνεχόμενες δικαστικές αναιρέσεις απαλλακτικών για τον ίδιο βουλευμάτων, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα για τις υποθέσεις της Δικαιοσύνης. Πάντως εμείς δεχόμαστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση αυτά προχωράμε».