«Με την απόφαση του ...
Eurogroup έγινε μια πολύ σοβαρή μεταβολή. Η προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής μετατοπίστηκε.
Στα δύο πρώτα μνημόνια εφαρμόστηκαν δημοσιονομικές πολιτικές για να εξυπηρετηθεί το χρέος ενώ με την απόφαση του Eurogroup θα εξυπηρετείται το χρέος μόνο εάν έχουμε ανάπτυξη.
Αυτή η ρήτρα μαζί με τη ρήτρα της δημιουργίας αποθεμάτων για την εγγύηση της εξόδου της χώρας στις αγορές είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της απόφασης του τελευταίου Eurogroup» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παπάς στο debate με θέμα: «Λύση για το χρέος και προοπτική ανάπτυξης» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που ακολούθησε, αποτυπώνει μια γενική αντίληψη την οποία και η κ. Λαγκάρντ διατύπωσε, ότι έγινε ένα τεράστιο βήμα προς τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η θέση του ΔΝΤ ήταν ότι πρέπει να γίνουν πολλά».
Υπογράμμισε ότι «από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα η εθνική οικονομία έχει κερδίσει σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας», πως «μέσα στο 2016 είχαμε αύξηση και των επενδύσεων και των εξαγωγών» και ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα 2015 βγήκε πρώτη στην απορροφητικότητα κονδυλίων».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επισήμανε ότι «έχουμε αυτήν τη στιγμή μια απόφαση του Eurogroup η οποία περιέχει τη ρήτρα ανάπτυξης, που με λύπη μου ακούω ότι υποτιμάται ως μέτρο, διότι όπως είπα αντιστρέφει τη λογική, και προκρίνει την ανάπτυξη έναντι της εξυπηρέτησης του χρέους. Επίσης έχουμε αυτό που προεξοφλούν οι αγορές και αποτιμούν με χαμηλότερα από όλες τις υπόλοιπες φάσεις της κρίσης τα επιτόκιά μας, το απόθεμα του ESM το οποίο θα εγγυηθεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».
Ο κ. Παππάς αφού είπε ότι η εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 τόνισε ότι «σήμερα επενδύουμε στις μεγάλες υποδομές και όχι μόνο στις υποδομές των μεγάλων έργων, των μεγάλων εθνικών δικτύων τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και στις υποδομές των νέων τεχνολογιών, των τεχνολογιών της διασύνδεσης στο διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων.
Των υποδομών οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν ότι αναπτύσσεται ένας τεράστιος κλάδος με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει και τη ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις μας να κάνει πιο παραγωγικές και βεβαίως να προσελκύσει τεράστια κεφάλαια τα οποία θα δημιουργήσουν δουλειές και θα βοηθήσουν να ξεκολλήσει η χώρα από την τελευταία θέση στους δείκτες διείσδυσης των νέων τεχνολογιών».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας μετά τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Διαρκώς καθυστερεί, για να "γλυκάνει" στο εσωτερικό τις υποχωρήσεις της στο εξωτερικό» και πρόσθεσε ότι «απαιτείται μια άλλη οικονομική πολιτική, με βασικούς άξονες: την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα πείσουν ότι επανέρχεται και διατηρείται η αναπτυξιακή δυναμική το 2014, την αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, τη δρομολόγηση συμφωνίας σε πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα εδράζεται σε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, την υλοποίηση, από τους δανειστές, το συντομότερο δυνατόν, ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους και την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας».
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι χρειάζεται «μια μεταρρυθμιστική, σοβαρή, συνεκτική και αξιόπιστη κυβέρνηση» ενώ απαντώντας σε ερώτηση υποστήριξε ότι «μετά το 2023 μπορούμε να διεκδικήσουμε λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικών συντελεστών».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος σημείωσε ότι το 2010 δεν υπήρχε δυνατότητα περικοπής του χρέους, ενώ το 2012 με το PSI έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους. Επίσης τόνισε ότι στόχος της ΔΗΣΥ είναι να γίνει «ο προοδευτικός πόλος που θα επιβάλει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία δεν θα επιτρέψει να κρυφτεί κανείς».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι «ανεξάρτητα από τη θέση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ή τη θέση της Γερμανίας ότι το χρέος είναι βιώσιμο και οι δύο συμφωνούν ότι η όποια εξέλιξη στο χρέος πρέπει να έχει ως προϋπόθεση ή συνοδεύεται από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ταξικές μεταρρυθμίσεις».
Τέλος ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας αφού είπε ότι η λύση για το χρέος θα περάσει αναγκαστικά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι είναι απαραίτητο «κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν σε μια πρόταση από ελληνικής πλευράς, ώστε να βρεθούν όλοι μαζί απέναντι στους δανειστές για να διαπραγματευτούμε την καλύτερη δυνατή λύση» και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε μια οριστική και ξεκάθαρη λύση για το χρέος διότι μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η οικονομία από το συγκεκριμένο άγος, ώστε να δοθεί ώθηση στον παρανομαστή, να δοθεί ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας.
(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)