Να προφυλακιστούν η ...
διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ και άλλοι εννέα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ζήτησε χθες Δευτέρα, Τούρκος εισαγγελέας ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, γνωστοποίησε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Σεζγκίν Τανρικουλού.
Η Εσέρ και οι άλλοι εννέα συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου, ενώ συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη, και μεταφέρθηκαν σε διάφορά αστυνομικά τμήματα.
Οι συλλήψεις τους σημειώθηκαν έναν μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, του Τανέρ Κιλίτς, με την ίδια κατηγορία. Η ΜΚΟ κατήγγειλε τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας» και μια «παράλογη» κίνηση από μέρους των αρχών.
Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων ανθρώπων οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι.
Την Παρασκευή πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί και πανεπιστημιακοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μία ημέρα πριν χιλιάδες πολίτες βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Η Εσέρ και τα άλλα πρόσωπα που συνελήφθησαν μαζί της έπαιρναν μέρος σε ένα σεμινάριο για την ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής και τη διαχείριση πληροφοριών. Ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν είναι και δύο ξένοι, εισηγητές στο σεμινάριο, ένας Γερμανός και ο ένας Σουηδός.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την «έντονη ανησυχία» τους για τις συλλήψεις αυτές.
Οι διωγμοί που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει περί τα 130 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί 150 δημοσιογράφοι, έχουν θορυβήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολλούς συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση. Αρκετοί εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφωνία.
(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / REUTERS)