Τσίπρας: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Αγκυρα


«Να συμμορφωθεί η ...

Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου και παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την UNESCO και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».
«Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, πάντα μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. 
Οι δηλώσεις Τσίπρα ήρθαν λίγα μόλις 24ώρα μετά την επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Ελλάδα αλλά και το θετικό κλίμα που αποτύπωναν κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα της συνάντησης του έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του.
Την ίδια στιγμή που, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δεν λείπουν οι εμπρηστικές δηλώσεις που θέλουν την επαναλειτουργία του ναού ως τέμενος, αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ενώ ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε, με επιστολή, του την παρέμβαση της Unesco.
«Nα παίξει η ΕΕ καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως έθεσε το ζήτημα αυτό χθες, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ουσιαστική. Ειδικότερα, ανέφερε πως τόνισε ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και σημείωσε πως «ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ αποτελεί σήμερα η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση ταυτόχρονα του σεβασμού καλής γειτονίας στο Αιγαίο, όπου δυστυχώς το τελευταίο διάστημα - παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας- από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο».
Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε πως «υπογράμμισε πως μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για ουσιαστικά βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».
Στο σημείο αυτό ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, στις εν εξελίξει συνομιλίες, στην πορεία δηλαδή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Πιστεύω ότι η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, δοκιμάζει τις δυνατότητες και στο Κυπριακό, τις δυνατότητές της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, δίνοντας μια νέα προοπτική όχι μόνο στην επανενωμένη Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».
Επισήμανε επίσης πως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση, ότι δηλαδή θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά, και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο κρίσιμο κεφάλαιο της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκεται.
«Ανοιχτός πλέον ο δρόμος εξόδου από την κρίση»
«Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός, σχετικά με την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup.
Όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα», το ίδιο έκανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος παρατήρησε:
«Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».
Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)