Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση


«Αν ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει να ...

μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις του ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία, υπάρχουν και ανώτεροι από αυτόν για να δώσουν λύση». 
Το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα χθες, στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων για το σημερινό Eurogroup, και το Μέγαρο Μαξίμου κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε πρόταση σήμερα, αλλά θα αναζητήσει την επιθυμητή λύση στη Σύνοδο Κορυφής. 
Εφόσον το σημερινό Eurogroup οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα ζητήσει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη Πέμπτη, τη σύγκληση συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης για να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την “καυτή πατάτα” θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, η δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης δεν αποφεύχθηκε για άλλη μία φορά.
Από την κυβέρνηση δήλωναν χθες «όχι αισιόδοξοι» για θετική έκβαση, επιρρίπτοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Η όποια αισιοδοξία είχε εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σήμερα, και η οποία είχε εν πολλοίς βασιστεί στη λεγόμενη «γαλλική πρόταση» για πρόβλεψη ενός μηχανισμού ρήτρας ανάπτυξης όσον αφορά την ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος, εξανεμίστηκε χθες. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε αρνητική, όπως άλλωστε είχε και δημοσίως δηλωθεί εκ μέρους του Βερολίνου, έναντι ενσωμάτωσης μιας τέτοιας πρότασης στη συμφωνία. Για την κυβέρνηση, που επένδυσε στην πρόταση αυτή το αναθεωρημένο αφήγημά της για μια κάποια επιτυχία στη διαπραγμάτευση, δημιουργείται εξόχως προβληματικό πολιτικό περιβάλλον, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί σήμερα ενώπιον της πρότασης που είχε απορρίψει τον Μάιο.
Τεχνικά ζητήματα
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, πέραν της υποδοχής που έτυχε η γαλλική πρόταση, ανέκυψαν στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων διάφορα τεχνικά ζητήματα, που κατέστησαν εξαιρετικά σύνθετη την αναζήτηση κοινού τόπου. Όπως αφήνεται να εννοηθεί δε από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα που σχετίζονται με τον προσδιορισμό μέτρων για το χρέος αντιμετωπίστηκε με τη σταθερή θέση ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς είναι ότι μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και να αποδεχθεί η γερμανική πλευρά ότι τα όσα συμφωνηθούν καλύπτονται από την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, όσον αφορά το ζήτημα του χρέους. 
«Ούτε και σε αυτή την πρόταση υπήρξε θετική ανταπόκριση», αναφέρεται χαρακτηριστικά και η διαπίστωση προσώπων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι ότι «ο κ. Σόιμπλε θέλει να συνεχίσει την ένταση».
Μένει να φανεί σήμερα αν η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και οι ένθεν κακείθεν υψηλοί τόνοι που κυριάρχησαν χθες έχουν να κάνουν με λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων ή αν όντως έχει διαμορφωθεί σκηνικό αδιεξόδου. 
Και, βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα είναι «τι μέλλει γενέσθαι». Ενδεχόμενη μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα συνεπάγεται και μη εκταμίευση δόσης, με τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην οικονομία. Η παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, δε, μεταθέτει την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τις 10 Ιουλίου, την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στις εφημερίδες Le Monde και Die Welt, κάλεσε τους δανειστές «να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν», καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει όσα όφειλε, και να δώσουν μια συμφωνία με ρύθμιση του χρέους ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Να στηρίξουν, επίσης, ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα.