«Ανοίγουμε δρόμους. Ανοίγει ο ...
δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο, ανοίγει και ο δρόμος να βγούμε από την κρίση και την οικονομική επιτροπεία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών.
Αυτός είναι ο ισχυρός συμβολισμός των εγκαινίων είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς για τη Δυτική Ελλάδα και το μήνυμα που στέλνει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
«Είναι μια μέρα που ολοκληρώνεται ένα έργο το οποίο πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για «ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο που ήταν αδιανόητο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, αν δεν είχε γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με την παράδοση του έργου στην κυκλοφορία, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα θα γίνεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά και ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Όπως τόνισε, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Πάτρας, που παραμένει ακόμα στις προδιαγραφές του Χαρίλαου Τρικούπη, με την κατασκευή διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση.
Παράλληλα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην κοινωνική πολιτική για το νομό Αχαΐας και έτσι θα προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής και σε αύξηση των κονδυλίων για τη λειτουργία τους.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίσης επίθεση σε προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν, όπως έπρεπε, οδικά έργα, χωρίς να αναλάβουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης, και στα κόμματα τα οποία συμμετείχαν σε αυτές και τα οποία σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τα ολοκλήρωσε και τα εγκαινιάζει, όπως είπε.
Αφού ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση του δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία αυτών των έργων, καθώς, όπως είπε, μοναδικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τα έργα που ολοκληρώνονται και παραδίδονται, έχουν πολλούς πατεράδες, αντιθέτως τα έργα που σκαλώνουν, τα έργα που βαλτώνουν, τα έργα που υπερκοστολογούνται, τα έργα που δεσμεύονται και δεσμεύουν χειροπόδαρα το ελληνικό Δημόσιο, διότι έχουν προβληματικές συμβάσεις, αυτά τα έργα δυστυχώς, δεν έχουν κανένα πατέρα. Και κανείς δεν έχει κάνει ποτέ αυτοκριτική σε αυτό τον τόπο. Κανείς δεν έχει αναλάβει το παραμικρό κομμάτι της ευθύνης για το πώς για χρόνια τώρα αυτές οι συνθήκες της υπερκοστολόγησης, των συμβάσεων που έδεναν το δημόσιο συμφέρον χειροπόδαρα, δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Είναι μια συζήτηση που κάποτε πρέπει να την κάνουμε σοβαρά, διότι δεν αφορά μόνο το χθες αφορά και το αύριο».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι σημαντικό να παραδίδονται τα έργα αυτά πριν από τις γιορτές του Πάσχα ώστε να έχουμε πάνω από όλα μια ασφαλή πασχαλινή έξοδο αναίμακτη, με μια εύκολη, άνετη και ασφαλή μετακίνηση».
Δημοπρατείται το έργο στον οδικό άξονα Πάτρας- Πύργου
Η κυβέρνηση προχωρά στη δημοπράτηση, με απόλυτη διαφάνεια, του έργου στον οδικό άξονα Πάτρας- Πύργου, δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός .
«Προτεραιότητα και αντικείμενο άμεσου προγραμματισμού είναι και η υλοποίηση του δρόμου Πάτρας- Πύργου, ενός οδικού άξονα συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων από τα οποία τα περίπου 62 θα διαμορφωθούν με νέα χάραξη», είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η δημοπράτηση προχωρά με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι ο οδικός άξονας Πάτρας- Πύργου «ως προέκταση του δρόμου που παραδίδεται σήμερα θα κάνει ακόμα πιο προσιτή, με απόλυτη οδική ασφάλεια, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, μια από τις πιο όμορφες, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, η οποία, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι είχε μείνει παραπονεμένη».
Ανοίγει ο δρόμος προς το μέλλον για τη χώρα
«Ο δρόμος, λοιπόν, ανοίγει- ανοίγει ο δρόμος προς το μέλλον και για τη χώρα». Με αυτή φράση έκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου- Πατρών και σημείωσε πως «με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση η χώρα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της, η χώρα μπορεί να βγει σύντομα από αυτή την περιπέτεια».
«Είναι πλέον ορατός ο ορίζοντας εξόδου της χώρας από τη μακρόχρονη περιπέτεια της λιτότητας και της οικονομικής επιτροπείας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός κι έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, λέγοντας: «Η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου θα είναι από εδώ και στο εξής η άμεση προτεραιότητα. Ανασυγκρότηση με κριτήριο το δημόσιο όφελος και με τη δημιουργία υποδομών που μπορούν να τις καρπώνονται οι πολλοί και όχι να κερδίζουν οι λίγοι.
Αλλά το μέγιστο κοινωνικό όφελος που έχουν οι πολίτες είναι τα χρήματα που οι ίδιοι δίνουν μέσα από τη φορολογία να αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ και να γυρνάνε πίσω σε υποδομές κοινωνικής στήριξης, αλλά και σε υποδομές που θα κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, τη ζωή τους καλύτερη.
Το χρωστάμε στους πολίτες και ιδίως το χρωστάμε σε έναν λαό που έχει κάνει τόσες θυσίες, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στον στενό πυρήνα του ευρώ, ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης και αποσταθεροποίησης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και παρατήρησε: «Όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που περάσαμε και την περίοδο της πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, αλλά και τώρα, με πολλούς να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και τους κακούς προφήτες, σπεύσαμε να κλείσουμε τα αυτιά, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά, γνωρίζοντας ότι το όφελος από αυτή την προσπάθεια δεν θα το αποκομίσουμε άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα. Κι αυτό είναι το οποίο δίνει κι ένα συμβολικό μήνυμα για το πώς πρέπει από δω και στο εξής να δουλεύουμε, πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε».