SOS εκπέμπουν οι ...
επιστήμονες για την εξάπλωση του καρκίνου, που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες! Συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2030 θα φτάσουν 21,7 εκατομμύρια, από τα 14 που ήταν το 2016. Ταυτόχρονα οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατομμύρια θα φτάσουν τα 13 εκατομμύρια!
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται περίπου 41.000 νέα περιστατικά καρκίνου κατ’ έτος, ενώ 28.500 άτομα χάνουν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως 3,7 εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και διακοπή του καπνίσματος.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ειδικοί επιστήμονες σε ενημερωτική εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Νόσου. Όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος, «οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο στη χώρα μας».
Στρατηγική πρόληψης
Ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ανέφερε πως «μία απλή, με χαμηλό κόστος αλλά με υψηλή αποδοτικότητα στρατηγική πρόληψης όσον αφορά στη διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τα νέα περιστατικά καρκίνου».
Ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ανέφερε πως «μία απλή, με χαμηλό κόστος αλλά με υψηλή αποδοτικότητα στρατηγική πρόληψης όσον αφορά στη διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τα νέα περιστατικά καρκίνου».
Ειδική αναφορά στο κάπνισμα και τη σχέση του με τον καρκίνο έκανε ο Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. «Η νόσος, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, στη χώρα μας ευθύνεται για 8.000 θανάτους τον χρόνο. Άρα, η μείωση του καπνίσματος αποτελεί τον κύριο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου αυτού», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογράμμισε πως το 30%-40% των περιστατικών καρκίνου που διαγιγνώσκονται θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, με την πρόληψη έξι παραγόντων κινδύνου: το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα λοιμώδη νοσήματα (όπως οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων, η ηπατίτιδα B και C, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο Golden Hall Αμαρουσίου (Κηφισίας 37Α) θα πραγματοποιήσει δωρεά σπιρομέτρηση.