Σκληρή γραμμή Τραμπ: Η Ελλάδα δεν είναι δικό μας πρόβλημα, αλλά της Ευρώπης


Την θέση ότι η ...

οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης εξέφρασε ο  νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin την Πέμπτη λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την Αγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο και την εντύπωση ότι οι δυο κυρίες τα βρήκαν για το ελληνικό ζήτημα. 
Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο αμερικανός υπουργός επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει και σε προεκλογικό χρόνο ο Ντ. Τραμπ και πλέον γίνεται θέση της αμερικανικής διοίκησης.  Οι ευρωπαίοι έχουν την κύρια ευθύνη να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας. 
 Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της WSJ, οι δηλώσεις του σε συνδυασμό με τη συνομιλία που είχε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde την Τρίτη, υποδηλώνουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το Ταμείο να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του αναφορικά με την Ελλάδα, κρατώντας το εκτός του τρίτου προγράμματος στήριξης για το ορατό μέλλον.
«Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την WSJ, η ομάδα Trump θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία να προσφέρει αξιοπιστία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης.
Αν η Ουάσιγκτον εκπέμψει σήμα ότι δεν θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να πειράξει τα νούμερα του αναφορικά με την Ελλάδα, προκειμένου να καταστήσει λειτουργική την ευρωπαϊκή διάσωση - όπως έκανε στα πρώτα δύο προγράμματα - το Ταμείο θα έχει την υποστήριξη του πιο ισχυρού μέλους του προκειμένου να εμμείνει στη θέση του.
Ο Nathan Sheets, ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς διπλωμάτες της κυβέρνησης Obama, δεν "βλέπει" να έρχεται σύντομα νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
"Με τις γερμανικές εκλογές αργότερα εντός του έτους, δύσκολα μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι επίκειται μία ελάφρυνση χρέους επαρκούς έκτασης, που θα παρακινήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει", αναφέρει.
"Η πιο πιθανή έκβαση είναι ότι, όπως στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κινηθούν προς τα μπρος χωρίς νέα κεφάλαια από το ΔΝΤ" αναφέρει ο κ. Sheets που πλέον βρίσκεται στο Peterson Institute for International Economics.
Η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού οικονομικών ήρθε αφότου Λαγκάρντ και Μέρκελ έδωσαν την εντύπωση πως τα βρήκαν στο Βερολίνο για μεταρρυθμίσεις τώρα και χρέος αφού δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στο τέλος του προγράμματος.    
Πάντως ο εκπρόσωπος του Ταμείου  Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπερτόνισε την ανάγκη η περιγραφή των μέτρων για ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή γίνει αργότερα.
Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.
«Το ΔΝΤ θέλει σαφή και αναλυτική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντική στάδιο», τόνισε ο Ράις.
Αναφορικά με την συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Ράις υποστήριξε ότι η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι είναι επιθυμία του Ταμείου να μετέχει με χρηματοδότηση αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν κι εφόσον υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και η ρύθμιση του χρέους.
“Είναι η προσέγγιση που έχουμε επαναλάβει εδώ και καιρό,” σημείωσε ο Τζέρι Ράις, προσθέτοντας πως “χρειαζόμαστε προκαταβολική συγκεκριμένη δέσμευση για ένα ισχυρό πακέτο στην ελάφρυνση χρέους, το οποίο ωστόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα”.
Όπως είπε, αναμένει να γίνει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο μετά από αυτό θα μπορέσει το ταμείο να πάει πρόταση χρηματοδότησης στο Δ.Σ.
Αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σημείωσε ότι “πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. Ολοι μπαίνουν στις συζητήσεις με την καλύτερη δυνατή διάθεση να κάνουν ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”.
Σε ότι αφορά την επικοινωνία Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν έδωσε παραπάνω διευκρινήσεις.
Αναφορικά με το θέμα των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής πριν τον Απρίλιο με βάση τα νέα δεδομένα υποστήριξε ότι «δεν έχω ενημέρωση ότι θα εκδώσουμε νέες προβλέψεις για την Ελλάδα», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο.
Ο ίδιος διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ-Μέρκελ για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.