H νέα τάξη πραγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ


Ελάχιστες ημέρες ...
προτού περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ, αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο που σημάδεψε το 2016 αναγγέλλοντας την έναρξη μιας πιο αβέβαιης και ρευστής, αν όχι σκοτεινής, εποχής στις διεθνείς σχέσεις, έσπευσε να δώσει ακόμη ένα δείγμα γραφής επικρίνοντας τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τον «καταστροφικό» τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το Προσφυγικό και απειλώντας να επιβάλει δασμούς της τάξης του 35% στα οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Αποτελεί γεγονός πως η επικράτηση αυτού του «κλόουν» της πολιτικής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά τις σχέσεις της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με το BBC ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα με τους εξής έξι τρόπους:   

Υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ 
Το NATO αποτελεί έναν απαρχαιωμένο οργανισμό, ενώ τα μέλη του είναι αγνώμονες σύμμαχοι που επωφελούνται από τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ. Αυτή είναι η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ένα από τα θεμέλια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για περισσότερο από 60 χρόνια. Υποστηρίζει ότι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να προβεί ακόμη και στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συμμαχία.  

Συσφίγγοντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία 

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας ισχυρός ηγέτης, πιστεύει πως θα μπορούσε να κατευνάσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα ενώ επιθυμεί την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, έχοντας δηλώσει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να ηττηθεί η τρομοκρατία και να αποκατασταθεί η παγκόσμια ειρήνη, καθώς επίσης ότι θα ήταν προτιμότερο να «αφήσουμε τη Ρωσία να διευθετήσει τη Μέση Ανατολή».   

Κηρύσσοντας τον πόλεμο στο παγκόσμιο εμπόριο  
Υπέρμαχος του εμπορικού προστατευτισμού, εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει άρδην και τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συναλλάσσονται εδώ και δεκαετίες με τον υπόλοιπο κόσμο. Απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από μια σειρά διεθνών εμπορικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής ανάμεσα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αιτία για την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο ακόμα και για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ενώ εξετάζει την επιβολή δασμών της τάξης του 45% σε εμπορικά αγαθά που εισάγονται από την Κίνα.   

Επανεξετάζοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν 

Για τον Μπαράκ Ομπάμα οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχαν ως κατάληξη την υπογραφή μιας «ιστορικής συμφωνίας». Για τον Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν «η χειρότερη δυνατή συμφωνία που θα μπορούσε να υπογραφεί ποτέ», χαρακτηρίζοντας την κατάργησή της «υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα». Μια τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του (εχθρικού και προς το Ισραήλ και προς τη Σαουδική Αραβία) Ιράν, την ώρα μάλιστα που η ισλαμική δημοκρατία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις εξελίξεις στην εμπόλεμη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.   

Διαταράσσοντας τις ισορροπίες στην Ανατολική Ασία 

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ Γιονγκ Ουν, προέδρου της ερμητικής Βόρειας Κορέας, η οποία διαθέτει ήδη τα δικά της πυρηνικά όπλα, αλλά και να απαντήσει με σθένος στην όποια πρόκληση της πανίσχυρης Χώρας του Δράκου στην ευρύτερη περιοχή. Οσον αφορά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αμφότερες βρέθηκαν στο στόχαστρο του νέου πλανητάρχη, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από την αμερικανική παρουσία και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Δεν δίστασε μάλιστα να πει πως η δημιουργία πυρηνικών οπλοστασίων θα ήταν επωφελής για τα δύο κράτη. 

Απορρίπτοντας την κλιματική αλλαγή 


Αρνείται όλα όσα υποστηρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια φάρσα-δημιούργημα των Κινέζων με στόχο την εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα «ακυρώσει» την ιστορική, πρώτη οικουμενική και νομικά δεσμευτική παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που υπεγράφη πέρυσι τον Απρίλιο, θα άρει όλους τους περιορισμούς όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που επέβαλε ο προκάτοχός του και θα διακόψει την κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων με στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.